Business & Finance Κυριακή 9/06/2024, 13:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ενωση Κεφαλαιαγορών: Το πολύπαθο σχέδιο CMU και το μέλλον του μετά τις ευρωεκλογές

Ενωση Κεφαλαιαγορών: Το πολύπαθο σχέδιο CMU και το μέλλον του μετά τις ευρωεκλογές

Ψηλά στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ βρίσκεται για χρόνια το σχέδιο απελευθέρωσης των επενδυτικών κεφαλαίων με στόχο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ευρώπης, αν και η δημιουργία μιας ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς για διακίνηση κεφαλαίων σε ολόκληρη την ήπειρο δεν είναι εύκολη υπόθεση και αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση και για την επόμενη ηγεσία.

Περίπου 373 εκατ. πολίτες σε 27 ευρωπαϊκές χώρες προσέρχονται στις κάλπες ήδη από προχθές και μέχρι και σήμερα για να εκλέξουν νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο με τη σειρά του θα προχωρήσει στην εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν.

Το ερώτημα, όμως είναι το εξής: Η νέα ηγεσία της ΕΕ θα συμμερίζεται την ίδια άποψη για την Ένωση Κεφαλαιαγορών και θα υπάρξει ποτέ αρκετή πολιτική βούληση για την υλοποίησή της;

Η πρωτοβουλία για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) δρομολογήθηκε από την Επιτροπή όταν ήταν πρόεδρος ο Jean-Claude Juncker και το πρώτο σχετικό σχέδιο δράσης εκπονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Το εν λόγω σχέδιο περιλάμβανε έναν κατάλογο με περισσότερες από 30 δράσεις για τη δημιουργία των δομικών στοιχείων μιας ολοκληρωμένης κεφαλαιαγοράς στην ΕΕ έως το 2019.

Ωστόσο, φτάνοντας στον Ιούνιο του 2024 το ευρύτερο σχέδιο για την CMU – που προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίου σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ με επενδύσεις και αποταμιεύσεις που θα ρέουν πέρα από τα σύνορά της – δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Γιατί χρειάζεται μια Ένωση Κεφαλαιαγορών;

Η Mairead McGuinness, νυν επίτροπος της ΕΕ για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ανέφερε σε άρθρο της στους Financial Times τον Μάρτιο ότι η ΕΕ δεν προσφέρει σήμερα στις εταιρείες των κρατών-μελών της αρκετές επιλογές χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές.

Ως αποτέλεσμα, πηγαίνουν αλλού. Για παράδειγμα, η Birkenstock, η γερμανική εταιρεία υποδημάτων, αποφάσισε να αντλήσει κεφάλαια με εισαγωγή της πέρυσι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντί για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ή του Παρισιού ή του Άμστερνταμ.

Πρόκειται για ενα μόνο παράδειγμα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας που αναγκάστηκε να πάει στο εξωτερικό για να αντλήσει χρηματοδότηση και πόρους. Το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με την McGuinness, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η McGuinness έχει επίσης επισημάνει πώς η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα στις κεφαλαιαγορές, γεγονός που με τη σειρά του περιορίζει τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εταιρειών που θέλουν να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Ποια είναι τα εμπόδια για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών;

Παρότι έχουν συμφωνηθεί πολλά ρυθμιστικά μέτρα, τα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών μπαίνουν εμπόδιο στο να προχωρήσει το σχέδιο της CMU. 
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει τη δημιουργία για την CMU, ενώ ορισμένες χώρες είναι απρόθυμα να παραδώσουν περισσότερο έλεγχο στις Βρυξέλλες, ενώ πολλές χώρες ανησυχούν για το πρόσθετο κόστος που θα υποστούν οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ως αποτέλεσμα, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα σε όλη την Ένωση παραμένουν κατακερματισμένα και οι νόμοι που ισχύουν σε κάθε χώρα εξακολουθούν να εμποδίζουν τη διασυνοριακή χρηματοδότηση. Ουσιαστικά, οι κανόνες για τις επενδύσεις και τις πτωχεύσεις πρέπει να ενοποιηθούν για να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές επενδύσεις. Ως εκ τούτου, οι ηγέτες των εθνικών κυβερνήσεων θα πρέπει να το αποδεχτούν αυτό προκειμένου να γίνει πράξη η Ένωση Κεφαλαιαγορών. Για να γίνει αυτό, εκτιμάται ότι απαιτείται το ίδιο επίπεδο πολιτικής βούλησης που δημιούργησε την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά το 1993.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Η πλειοψηφία των χωρών δεν θέλει τη μεταρρύθμιση για τη CMU

E.E.: Εξετάζει νέο ταμείο κρατικής βοήθειας για διασυνοριακές επενδύσεις

Ένωση Κεφαλαιαγορών ή αλλιώς τι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News