Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τεχνολογικό πάρτι με επίκεντρο την Nvidia – Νέο ρεκόρ για S&P 500, Nasdaq

Wall Street: Τεχνολογικό πάρτι με επίκεντρο την Nvidia – Νέο ρεκόρ για S&P 500, Nasdaq

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο S&P 500 στη σημερινή συνεδρίαση, στο 25ο ρεκόρ για φέτος, ακολουθώντας το πάρτι των μετοχών τεχνολογίας με πρωταγωνίστρια την Nvidia, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά την αντίστοιχη της Apple.

Ευφορία δημιούργησαν και τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ που αυξάνουν τις προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε μειώσεις των επιτοκίων. 

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 1,18%, κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 5.354,03 μονάδων, αφού είχε αγγίξει και ενδοσυνεδριακό ρεκόρ στις 5.354,16 μονάδες. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει κέρδη 12,3%. 

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο Nasdaq, στις 17.187,90 μονάδες, με κέρδη 1,96%. Ο Dow Jones δεν ακολούθησε τη λάμψη της υπόλοιπης αγοράς, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο 0,25% ή 96,04 μονάδων, κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 38,807,33 μονάδες. 

Τα στοιχεία της ADP έδειξαν ότι προσλήφθηκαν 152.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, χαμηλότερα από 175.000 που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι, σε μία ακόμη ενδειξη εξασθένησης της αγοράς εργασίας τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν στην Φέντεραλ Ριζέρβ το έναυσμα για να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα στοιχεία για την απασχόληση Μαίου στις ΗΠΑ που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή. 

Η UBS προβλέπει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, προσφέροντας νέο καύσιμο για να συνεχιστεί το ράλι στη Wall Street .«Βλέπουμε τον S&P 500 να φθάνει τις 5.500 μονάδες έως τα τέλη του έτους», αναφέρει αναλυτής της UBS. 

Mαζί με την Nvidia, απογειώθηκαν και άλλες κορυφαίες τεχνολογικές, όπως η Hewlett Packard Enterprise που ενισχύθηκε περισσότερο από 10%, καθώς τα τριμηνιαία έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street. Η Meta Platforms ενισχύθηκε 3,8%. 

Έσπασε το φράγμα των 3 τρισ.δολαρίων η Nvidia

Η Nvidia συνέχισε να καθοδηγείται από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη, ενισχυόμενη 5,2% και αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 1.224,40 δολάρια, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να αγγίξει το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων. Έγινε τώρα η πρώτη εταιρεία τσιπ υπολογιστών στον κόσμο που αγγίζει την κεφαλαιοποίηση των 3 τρισ.δολαρίων. 

Προς στιγμή μάλιστα ξεπέρασε την Apple σε κεφαλαιοποίηση, καθώς άγγιξε τα 3,007 τρισ. δολάρια έναντι 3,005 τρισ.δολαρίων της Apple. Η τελευταία φορά που η κεφαλαιοποίηση της Nvidia είχε ξεπεράσει αυτή της Apple ήταν το 2002, πέντε χρόνια προτού παρουσιαστεί στην αγορά το πρώτο iPhone. Τότε, οι δύο εταιρείες είχαν αξία μικρότερη των 10 δισ.δολαρίων εκάστη. 

Η μετοχή της Nvidia έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 24% από τότε που η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου το Μάιο, ενώ εκτιμάται πως το μερίδιό της στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης ανέρχεται σε 80%. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει σημειώσει ράλι 147%, προσθέτοντας 1,8 τρισ.δολάρια στην χρηματιστηριακή της αξία. 

Η Bank of America προβλέπει ότι η Nvidia μπορεί να σημειώσει επιπλέον άνοδο 30%. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News