Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με άλμα της Inditex

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με άλμα της Inditex

Ανακάμπτουν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις χθεσινές απώλειες, ενώ αναμένονται νέα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και βεβαίως η αυριανή απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κερδίζει 0,5% στις 519,6 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,6% στις 18.520 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,5% στις 7.979,6 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,28% στις 8.255 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,6%. 

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Inditex -ιδιοκτήτριας του Zara- σημειώνει άνοδο άνω του 5% αφού η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11%. Η εταιρεία έχει ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της τα τελευταία τρίμηνα επωφελούμενη από τις επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες εντός των καταστημάτων και στο διαδίκτυο. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως -μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης- να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τους, οι αναλυτές της Citi ανέφεραν ότι οι μετοχές της περιοχής «συνήθως» λαμβάνουν κάποια στήριξη από τις μειώσεις των επιτοκίων.

Παρότι η μείωση την Πέμπτη θεωρείται σε μεγάλο βαθμό βέβαιη, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το τι θα συμφωνήσει η ΕΚΤ όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους, μετά τον ελαφρώς υψηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό του Μαΐου στην Ευρωζώνη, όπωε ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, μια βελτίωση από την πτώση κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα, αλλά τα περισσότερα βλέμματα την Τετάρτη θα είναι στραμμένα στα τελικά στοιχεία του δείκτη διευθυντών αγορών της Ευρωζώνης για τον Μάιο, μια μέτρηση της δραστηριότητας των υπηρεσιών και της μεταποίησης στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News