Business & Finance Τρίτη 4/06/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Δεύτερη ημέρα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων

Ομόλογα: Δεύτερη ημέρα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς τα εξασθενημένα οικονομικά στοιχεία και η πτώση των τιμών πετρελαίου ώθησαν τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους για το μέλλον των επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ. 

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Μάιο, σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία, ενώ οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1%, διευρύνοντας τις απώλειες από το χαμηλό τετραμήνου που άγγιξε στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Το ράλι των τιμών κρατικών ομολόγων επιταχύνθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης από τη στιγμή που τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Απρίλιο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών. Πρόκειται για τα δεύτερα στη σειρά στοιχεία που υποδηλώνουν σταδιακή επιβράδυνση της οικονομίας μετά από τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα Μαίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε έξι μονάδες βάσης, στο 2,53%, αφού αποκλιμακώθηκε επιπλέον 6,5 μονάδες βάσης την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 15 Μαίου. Και τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Το spread μεταξύ αμεριακνικών και γερμανικών 10ετών  – δείκτης που παρακολουθεί την απόκλιση στη νομισματική πολιτική μεταξύ Φέντεραλ Ριζέρβ και ΕΚΤ – άγγιξε χαμηλό δυόμισι μηνών στις 180 μονάδες. 

Επίσης, η διαφορά απόδοσης μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών εξακολουθεί να βρίσκεται γύρω στις 49 μονάδες βάσης, αφότου η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας το βράδυ της Παρασκευής, μία κίνηση ωστόσο που ήταν αναμενόμενη από τις αγορές. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,87% αφού αποκλιμακώθηκε περίπου εννέα μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 15 Μαίου. Όσο για το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 132 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 3,6% με το spread ωστόσο στις 108 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 91 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News