Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτωτικά ξεκίνησε τον Ιούνιο ο Dow – Ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία

Wall Street: Πτωτικά ξεκίνησε τον Ιούνιο ο Dow – Ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία

O Dow Jones ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου με πτώση, στον απόηχο των εξασθενημένων στοιχείων για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ τα οποία εγείρουν ανησυχίες για τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας. Τράπεζες, βιομηχανίες και άλλοι κλάδοι που εξαρτώνται από την ανάπτυξη της οικονομίας πυροδότησαν την πτώση. Αντίθετα, S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο. 

Ο Dow υποχώρησε 115,29 μονάδες ή 0,3% κλείνοντας στις 38.571,03 μονάδες, με τις Caterpillar και Goldman Sachs να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων χαμένων. Ο S&P 500 κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να κλείσει με μικρή άνοδο 0,11% στις 5.283,40 μονάδες. Όσο για τον Nasdaq τερμάτισε στις 16.828,67 μονάδες με κέρδη 0,56%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 4,4%. 

Ο κλάδος μεταποίησης παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, με το δείκτη ISM να διαμορφώνεται στο 48,7 το Μάιο, κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, οδηγώντας σε πτώση τις ομολογιακές αποδόσεις και το δολάριο. 

Η Wall Street μόλις άφησε πίσω της έναν ιδιαίτερα ισχυρό μήνα με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη για έκτο διαδοχικό μήνα στη διάρκεια των τελευταίων επτά. Ο Nasdaq ενισχυθηκε 6,9% το Μάιο, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από το Νοέμβριο του 2023. 

Ωστόσο, το ράλι αυτό φάνηκε να χάνει ταχύτητα προς το τέλος του μηνός. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν το Μάιο σε επίπεδα χαμηλότερα περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από τα ιστορικά υψηλά τους, παρότι ο Dow προσέθεσε περισσότερες από 500 μονάδες την Παρασκευή. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,1% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι μετοχές στον κλάδο των ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, βούλιαξαν. 

Η Νvidia ενισχύθηκε περίπου 5%, καθώς ανακοίνωσε μία νέα σειρά σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, ένδειξη ότι θα διατηρήσει το προβάδισμα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα αναβαθμίσει την αρχιτεκτονική των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε ετήσια βάση. 

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου φέρνει μία σειρά από νέα οικονομικά στοιχεία: οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Μάιο, για να ακολουθήσουν τα αντίστοιχα στοιχεία για τη απασχόληση της Παρασκευής. Οι επενδυτές φαίνεται να θέλουν κάποιο βαθμό επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, εξέλιξη που θα μπορούσε να δώσει στην Φέντεραλ Ριζέρβ το πράσινο φως για να μειώσει τα επιτόκια φέτος, αν και όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό που θα πυροδοτούσε ανησυχίες για ύφεση. 

Επίσης, τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) επηρέασε τις τιμές αρκετών μετοχών στην αρχή της συνεδρίασης, όμως οι συναλλαγές επέστρεψαν στην κανονικότητα προς το μεσημέρι. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News