Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 22:00
ΑΓΟΡΕΣ

NYSE: Τεχνικό πρόβλημα έριξε τις τιμές μετοχών 99% και ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή τους

NYSE: Τεχνικό πρόβλημα έριξε τις τιμές μετοχών 99% και ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή τους

Τεχνικό λάθος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μία σειρά από λανθασμένες διακοπές στον όγκο συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των Chipotle Mexican και Abbott Laboratories. 

Οι αναγκαστικές διακοπές διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9:45 π.μ. στη Νέα Υόρκη, αποκαταστάθηκαν λίγο μετά τις 11 π.μ. και οι μετοχές επανήλθαν σε κανονική διαπραγμάτευση, σύμφωνα με δηλώσεις του NYSE. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ένα τεχνικό πρόβλημα με τις ζώνες τιμών «σε όλο τον κλάδο» που δημοσιεύθηκαν από την Consolidated Tape Association Securities Information Processor οδήγησε στη διακοπή.

Εκτός από τη διακοπή της μεταβλητότητας, οι συναλλαγές σε μετοχές Κατηγορίας Α της Berkshire Hathaway φάνηκαν να δίδουν λανθασμένες τιμές. Περίπου δώδεκα συναλλαγές έδειξαν ότι οι μετοχές άλλαξαν χέρια στα 185,10 δολάρια γύρω στις 9:50 π.μ., μια έκπτωση 99,97% στην τιμή κλεισίματος της Παρασκευής των 627.400 δολαρίων. Η NuScale Power είχε παρόμοιο πρόβλημα, με συναλλαγές που εκτυπώθηκαν σε περίπου 99% χαμηλότερα από την προηγούμενη τιμή.

«Πραγματικά προκαλεί σύγχυση το γεγονός ότι συνέβη σε λίγες μόνο μετοχές», δήλωσε ο Jonathan Corpina, ανώτερος διευθυντικός εταίρος στη Meridian Equity Partners, ο οποίος συνήθως εργάζεται στον όροφο του NYSE. 

Οι απότομες διακυμάνσεις της σημερινής συνεδρίασης τη Δευτέρα λαμβάνουν χώρα λίγες μέρες μετά από ένα σφάλμα που άφησε τον δείκτη S&P 500 χωρίς live τιμολόγηση για μία ώρα και καθώς η αγορά προσαρμόζεται σε ταχύτερους χρόνους διακανονισμού για τις συναλλαγές μετοχών στις ΗΠΑ.

«Λίγο περίεργο, αλλά αναμφίβολα τυχαίο», είπε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers LLC, για το τεύχος του NYSE μετά το σφάλμα του S&P 500 Index της περασμένης εβδομάδας.

Η Chipotle υποχώρησε 1,2% στις 9:44 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης όταν σταμάτησε η διαπραγμάτευσή της. Η Abbott ενισχύθηκε έως και 1,9% τη Δευτέρα. Οι διακοπές προκαλούνται συνήθως από μια σειρά παραγόντων, συνήθως μετά από γρήγορες και μεγάλες αλλαγές στην τιμή και τον όγκο. Η Chipotle ξανάρχισε τη διαπραγμάτευση στις 10:21 π.μ. στη Νέα Υόρκη και υποχώρησε περίπου 2,5%.

Οι δυσλειτουργίες λαμβάνουν χώρα μια εβδομάδα αφότου τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ άρχισαν να εφαρμόζουν διακανονισμό των μετοχών σε μία μόλις ημέρα και μόνο λίγες ημέρες μετά από μια σύγχυση που έκανε τον S&P 500 να μην εκτυπώνει ενημερώσεις για περίπου μία ώρα. Την Πέμπτη, η live τιμολόγηση σταμάτησε για τον μεγαλύτερο δείκτη μετοχών των ΗΠΑ καθώς ο πάροχος του δείκτη S&P Dow Jones Indices αντιμετώπισε πρόβλημα με τη διάδοση των πληροφοριών, αλλά το σφάλμα δεν επηρέασε μεμονωμένες μετοχές και οδήγησε σε μικρές μόνο διακοπές.

H σημερινή δυσλειτουργία θυμίζει ένα συγκεχυμένο επεισόδιο τον Ιανουάριο του 2023, όταν ένας υπάλληλος στο εφεδρικό κέντρο δεδομένων του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στο Σικάγο άφησε ένα εφεδρικό σύστημα να λειτουργεί εσφαλμένα, κάτι το οποίο τελικά οδήγησε σε απότομες διακυμάνσεις των τιμών για εκατοντάδες μετοχές όταν άνοιξε η αγορά.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News