Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε καθοδική πορεία οι αποδόσεις με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε καθοδική πορεία οι αποδόσεις με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι παρέμεινε εξασθενημένη και ότι στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε, καθώς οι αγορές περιμένουν την προεξοφλημένη πλέον μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, στο 2,57%. Τα στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα το Μάιο παρέμεινε κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για 23ο διαδοχικό μήνα. 

«Συνολικά, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες στη μεταποίηση παρέμειναν δύσκολες καθ΄όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, σηματοδοτούν παράλληλα ότι η ύφεση μετριάζεται», αναφέρει ο Κλάους Βίστεσεν, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Στη γερμανική διετία, η απόδοση υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,03%. 

Τα γαλλικά ομόλογα δεν έδειξαν ιδιαίτερη αντίδραση στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από τον οίκο S&P το βράδυ της Παρασκευής.  Ο συγκεκριμένος οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας στο ΑΑ- από ΑΑ, επικαλούμενος τα υψηλότερα του αναμενομένου ελλείμματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Η αποδοση του γαλλικού 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,06%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 7,5 μονάδες βάσης, στο 3,88% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 130 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 3,58% με το spread στις 100 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,09%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 26 εκατ. ευρώ. 

Η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στην απόφαση της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη, οπότε είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια, με το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% να υποχωρεί στο 3,75%. Αυτό ωστόσο που θέλουν να δουν οι επενδυτές είναι πιθανές νύξεις για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες και ειδικότερα τον Ιούλιο.

 

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News