Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε αντίθεση κατεύθυνση Dow και Nasdaq

Wall Street: Σε αντίθεση κατεύθυνση Dow και Nasdaq

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street μετά τα ισχυρά κέρδη του Μαΐου στον απόηχο των στοιχείων για τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, τα οποία καθησύχασαν τους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,2% στις 38.610,22 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,35% στις 5.296 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,78% στις 16.865,4 μονάδες.

Με ισχυρά κέρδη κινείται η «αγαπημένη» της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού Jensen Huang την Κυριακή ότι η επόμενη πλατφόρμα για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης νέας γενιάς θα παρουσιαστεί το 2026. 

Η μέτρηση του PCE έδειξε κάποια ήπια υποχώρηση του πληθωρισμού, αν και παρέμεινε πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2%. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με άλλα που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, αναζωπύρωσαν το σενάριο της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME, οι traders ποντάρουν σε πιθανότητα επιτοκιακής μείωσης 25 μονάδων βάσης από τη Fed τον Σεπτέμβριο κατά περίπου 47%, ενώ η πιθανότητα να διατηρηθούν αμετάβλητα είναι περίπου 45%.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα επερχόμενα στοιχεία για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες του Μαΐου, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα και τα οποία θα προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για την αγορά εργασίας – ένα άλλο βασικό στοιχείο που θα λάβει υπόψη της η Fed για τη μείωση των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ευρέως ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. Αλλά κάθε σχόλιο σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα μπει στο μικροσκόπιο. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed συνεχίζουν να ζητούν υπομονή όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός βαίνει σταθερά προς τον στόχο του 2%. Στο ίδιο μήκος ήταν και η δήλωση του προέδρου της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari, ο οποίος είπε στους Financial Times ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν σε αναμονή για «παρατεταμένο» χρονικό διάστημα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News