Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 14:24
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Αλμα στις ευρωπαϊκές τιμές λόγω Νορβηγίας

Φυσικό αέριο: Αλμα στις ευρωπαϊκές τιμές λόγω Νορβηγίας

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν σε υψηλό έτους μετά τη βουτιά στις ροές από τη Νορβηγία, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τον κίνδυνο που ενέχει το να βασίζεται κανείς υπερβολικά σε έναν μεγάλο προμηθευτή.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο σημείωσαν άλμα άνω του 13% τη Δευτέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο φέτος. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η διακοπή λειτουργίας στο τεράστιο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας. Παράλληλα, οι νορβηγικές ροές στον τερματικό σταθμό Easington του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείο εισόδου για το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας της Βρετανίας, έπεσαν στο μηδέν.

Οι διακοπές δείχνουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Νορβηγία στον εφοδιασμό της Ευρώπης μετά τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων από ρωσικούς αγωγούς μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμη και μετά την ενεργειακή κρίση, η αγορά παραμένει πολύ ευαίσθητη σε θέματα εφοδιασμού και οι τιμές αντιδρούν γρήγορα όταν υπάρχει οποιαδήποτε απόκλιση από τα προγραμματισμένα εποχικά σχέδια συντήρησης. 

Η Equinor ASA διερευνά την πηγή του προβλήματος, ανέφερε ο Alfred Skar Hansen, υψηλόβαθμο στέλεχος της Gassco AS. Το πρόβλημα μπορεί να αφορά ένα τμήμα του αγωγού στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sleipner στη Βόρεια Θάλασσα που συνδέεται με το Easington και το Nyhamna, είπε. «Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η επισκευή», δήλωσε ο Skar Hansen.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Καλή εποχή για τους Έλληνες εφοπλιστές εν μέσω αβεβαιότητας

Ακραία καιρικά φαινόμενα: Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι για τα εμπορεύματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News