Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ούριος άνεμος και επάνοδος στις 1.450 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ούριος άνεμος και επάνοδος στις 1.450 μονάδες

Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά βγάζει αντίδραση μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 3,33%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.448,7 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,18% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,70%.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 1,36% στις 1.258,51 μονάδες με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 2,19%, την Πειραιώς να κερδίζει 1,44%, την ΕΤΕ να καταγράφει κέρδη 1%, ενώ πιο περιορισμένη είναι η άνοδος για την Eurobank (0,65%). 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Τιτάν (+1,65%) και του ΟΤΕ (+1,56%), ενώ μικρή πτώση σημειώνει μόνο η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Την ίδια ώρα, με άνοδο ξεκίνησε ο Ιούνιος και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ΕΚΤ και στην απόφαση νομισματικής πολιτικής που ανακοινώνεται την Πέμπτη. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019 και πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν για το πως ο ελαφρώς υψηλότερος πληθωρισμός της Ευρωζώνης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή μπορεί να αλλάξει την πορεία νομισματικής χαλάρωσης

Πίσω στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έχασε το θετικό πρόσηµο του Μαΐου την εβδοµάδα που πέρασε και µε ένα µικρό σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων υπενθύµισε ότι σε µια περιορισµένη αγορά η κόπωση έρχεται γρήγορα χωρίς µεγάλες εξαιρέσεις, εναρµονίζοντας τη συµπεριφορά της εγχώριας αγοράς µε τη διεθνή τάση, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή».

Για τους απαισιόδοξους, η έλευση του Ιουνίου αποτελεί την ιδανική περίοδο µε βάση τα στατιστικά των τελευταίων 25 ετών: ο Γενικός Δείκτης έχει µέση αρνητική απόδοση 2,57% και µόλις το 32% των παρατηρήσεων παρουσιάζει θετικό πρόσηµο. Στο εξωτερικό, το κλείσιµο του Ιουνίου γίνεται σε χαµηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τον Μάιο σε ποσοστό 62%, γεγονός που δείχνει µια σχετική συνέπεια στο µοτίβο επικράτησης πωλησιακών τάσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ανοδική κίνηση με το ενδιαφέρον στην ΕΚΤ

Deutsche Bank: Ανάκαμψη για τις αγορές τον Μάιο – Δεν ακολούθησε το ΧΑ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News