Business & Finance Κυριακή 2/06/2024, 18:35
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδ. Αραβία: Μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της Aramco που θα μπορούσε να συγκεντρώσει 13 δισ. δολ.

Σαουδ. Αραβία: Μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της Aramco που θα μπορούσε να συγκεντρώσει 13 δισ. δολ.

Η πώληση μετοχών του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco από τη Σαουδική Αραβία προσέλκυσε μεγαλύτερη ζήτηση από τις προσφερόμενες μετοχές μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξή της την Κυριακή, μια συμφωνία που θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 13,1 δισ. δολάρια σε μια σημαντική δοκιμασία του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία του βασιλείου.

Οι τράπεζες για τη συμφωνία θα δέχονται θεσμικές εντολές έως την Πέμπτη και θα τιμολογήσουν τις μετοχές την επόμενη ημέρα, ενώ η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Κυριακή στο χρηματιστήριο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η προσφορά θα αποτελέσει ένα μέτρο της ελκυστικότητας του Ριάντ στους ξένους επενδυτές, που αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου του βασιλείου για την αναμόρφωση της οικονομίας του. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν επανειλημμένα χάσει τους στόχους τους.

Η πώληση δείχνει επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απεξαρτηθεί από τον «εθισμό της στο πετρέλαιο», όπως τον αποκάλεσε κάποτε ο Σαουδάραβας de facto ηγεμόνας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman.

Το κρατικό ταμείο πλούτου, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), ο φορέας που κινεί την ατζέντα-μαμούθ, η οποία έχει ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οτιδήποτε, από τον αθλητισμό μέχρι τις φουτουριστικές πόλεις της ερήμου, είναι πιθανό να είναι ένας από τους δικαιούχους των κεφαλαίων, ανέφεραν αναλυτές και πηγές.

Οι μετοχές της Aramco έκλεισαν περίπου 2% χαμηλότερα την Κυριακή στα 28,45 ριάλ (7,53 δολάρια).

Η Σαουδική Αραβία προσφέρει στους επενδυτές περίπου 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές της Aramco, ή 0,64%, στα 26,7 έως 29 ριάλ, ή λίγο κάτω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια στο ανώτατο όριο του εύρους.

«Το βιβλίο είναι καλυμμένα για το πλήρες μέγεθος της συμφωνίας εντός του εύρους τιμών», πράγμα που σημαίνει ότι η ενδεικνυόμενη ζήτηση υπερέβη το μέγεθος της συμφωνίας, ανέφερε μία από τις τράπεζες που συμμετείχαν στη συμφωνία σε ενημέρωση των επενδυτών που εξέτασε το Reuters.

Οι τράπεζες μπορούν να αυξήσουν την προσφορά κατά επιπλέον περίπου 1 δισ. δολάρια. Εάν πωληθούν όλες οι μετοχές, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μειώσει το μερίδιό της στον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο κατά 0,7%.

Οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου βοηθούν στη διαχείριση της πώλησης -Citi, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Bank of America και Morgan Stanley- μαζί με τις τοπικές εταιρείες Saudi National Bank, Al Rajhi Capital, Riyad Capital και Saudi Fransi.

Οι M. Klein and Company και Moelis είναι ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τη συμφωνία.

Η θυγατρική της Credit Suisse Saudi Arabia του ομίλου UBS μαζί με την BNP Paribas, την Bank of China International και την China International Capital Corporation βοηθούν επίσης στην αναζήτηση αγοραστών για τις μετοχές, σύμφωνα με την ενημέρωση στο χρηματιστήριο την Κυριακή.

Περίπου το 10% της νέας προσφοράς θα προορίζεται για ιδιώτες επενδυτές, ανάλογα με τη ζήτηση.

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Η συμφωνία ξεκίνησε την ίδια ημέρα που συνεδρίασε η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών ΟΠΕΚ+, η οποία συμφώνησε να παρατείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι και το 2025, καθώς η ομάδα προσπαθεί να στηρίξει την αγορά εν μέσω της υποτονικής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αυξανόμενης ανταγωνιστικής παραγωγής των ΗΠΑ. Ορισμένοι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συναντήθηκαν στο Ριάντ, ενώ άλλοι συμμετείχαν στις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι σύμμαχοι υπό την ηγεσία της Ρωσίας, από κοινού γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, είχαν μειώσει την παραγωγή συνολικά κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mbpd), που αντιστοιχεί σε περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Παρ’ όλα αυτά, η Aramco έχει αυξήσει τα μερίσματά της, εισάγοντας πέρυσι έναν νέο μηχανισμό πληρωμών που εξαρτάται από την απόδοση, παρά τα χαμηλότερα κέρδη ως αποτέλεσμα των μειωμένων όγκων. Η Σαουδική Αραβία παράγει περίπου 9 mbpd αργού, δηλαδή περίπου το 75% της μέγιστης δυναμικότητάς της.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση κατέχει άμεσα λίγο πάνω από το 82% της Aramco. Η PIF κατέχει το 16% -το 12% άμεσα και το 4% μέσω της θυγατρικής Sanabil, ενώ το υπόλοιπο κατέχεται από δημόσιους επενδυτές.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2025

Saudi Aramco: Σε νέα έκδοση μετοχών, αξίας 10 δισ. δολαρίων, την Κυριακή

IPOs στην Ευρώπη: Οι χαμηλές αποτιμήσεις mid cap αποθαρρύνουν την είσοδο στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News