Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό έξι μηνών οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Ομόλογα: Σε υψηλό έξι μηνών οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Aνοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα οποία δεν αλλάζουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Ωστόσο, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οι αποδόσεις «μάζεψαν», με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι μεικτό. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε νέο υψηλό έξι μηνών στην αρχή της συνεδρίασης, όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς το Μάιο στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με το επίπεδο του Απριλίου. Αντίστοιχα, τα στοιχεία για το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ παρέμειναν τον Απρίλιο στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαρτίου. Οι αναλυτές πάντως παρέμειναν αβέβαιοι ως προς την πορεία του πληθωρισμού μετά τα παραπάνω στοιχεία. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε στο 2,65% αφού όμως αρχικά έφθασε έως το 2,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου. Η απόδοση του διετούς άγγιξε και αυτή αρχικά υψηλό εξαμήνου στο 3,12% για να κλείσει λίγο χαμηλότερα στο 3,09%. 

Αναλυτής της Radobank αναφέρει ότι εφόσον ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερα απ΄ό,τι ήταν όταν η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τον κύκλο σύσφιγξης, ο αντίκτυπος της πολιτικής της έγινε αυτομάτων πιο περιοριστικός. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 3,96% με το spread έναντι των γερμανικών στις 131 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, δεν σημειώθηκε μεταβολή, στη 10ετία το κόστος δανεισμού παρέμεινε στο 3,65% με το spread στις 100 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,15%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 19 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News