Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Διστακτικότητα με φόντο τον πληθωρισμό

Wall Street: Διστακτικότητα με φόντο τον πληθωρισμό

Μικρές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street και οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν τάσης υποχώρησης, καθώς η επιβράδυνση του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν περιθώριο μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά μόλις 0,09% στις 38.144,8 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,23% στις 16.697,64 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει οριακή άνοδο 0,01% στις 5.235,96 μονάδες.

Η Dell Technologies σημειώνει βουτιά άνω του 18% αφού ο τεχνολογικός όμιλος παρουσίασε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις για τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου και ανέφερε ότι οι υψηλότερες δαπάνες για τη δημιουργία διακομιστών για την κάλυψη των φόρτων εργασίας τεχνητής νοημοσύνης θα επιβαρύνουν τα περιθώρια κέρδους του έτους.

Πάντως, οι δείκτες οδεύουν σε κλείσιμο με κέρδη για έναν ακόμα μήνα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχει κερδίσει περίπου 7%, καταγράφοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2023.

Το επενδυτικό κλίμα έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των εντεινόμενων αμφιβολιών για την πορεία των επιτοκίων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούσαν ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα εμποδίσει την κεντρική τράπεζα από να χαλαρώσει την πολιτική της σύντομα. 

Η πρόεδρος της Fed του Ντάλας Lorie Logan, για παράδειγμα, δήλωσε την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τους ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό και προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει «ευέλικτη» και να κρατήσει «όλες τις επιλογές στο τραπέζι», καθώς παρακολουθεί τα δεδομένα και καθορίζει πώς θα αντιδράσει.

Ο δομικός δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειωτέον ότι τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2,8%, πάλι σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Ο γενικός δείκτης  προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, παραμένοντας αμετάβλητος από τον Μάρτιο. Και αυτή η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, ενώ αντίστοιχη αύξηση είχε καταγράψει και τον Μάρτιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επιβράδυνση πληθωρισμού – Εντός των προβλέψεων ο PCE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News