Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 19:28
ΟΜΟΛΟΓΑ

Συνεχίζουν την αποκλιμάκωση οι ιταλικές αποδόσεις

Συνεχίζουν την αποκλιμάκωση οι ιταλικές αποδόσεις

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης συνέχισαν και σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη την καμπύλη, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε θα επιχειρήσει να συστήσει νέα κυβέρνηση, δίδοντας στους επενδυτές την ελπίδα ότι θα επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην χώρα. 

«Εάν ο Κόντε καταφέρει να συστήσει νέα κυβέρνηση μέσα σε μία εβδομάδα με σταθερή πλειοψηφία, τότε τα spread και οι αποδόσεις θα περιοριστούν σημαντικά. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο όμως η χώρα θα περάσει μία δοκιμασία», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν από 3 έως 5 μονάδες βάσης σε ολόκληρη την καμπύλη, με αυτή του 10ετούς να περιορίζεται περίπου 4 μονάδες βάσης στο 0,61% με το spread στις 113 μονάδες βάσης.  

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε ούτε και σήμερα αξιόλογη μεταβολή με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 66 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,68% με το spread στις 121 μονάδες βάσης, ενώ στο πενταετές η απόδοση κινήθηκε στο 0,06%. 

Ενώ όμως στην Ιταλία φαίνεται να αποφεύγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι ανησυχίες για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ ώθησαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Ως εκ τούτου, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε προς στιγμή σε χαμηλό δύο εβδομάδων για να ενισχυθεί οριακά μόνο προς το τέλος της συνεδρίασης στο -0,53%. 

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων υποχώρησε και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κοντά στο 1,02%.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News