Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 11:42
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών με το βλέμμα στη Fitch

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών με το βλέμμα στη Fitch

Συνεχίζει πτωτικά η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας απωλέσει τα κέρδη του Μαΐου μετά την ισχυρή διόρθωση της Τετάρτης και το χθεσινή οριακή πτώση, καθώς οι επενδυτές είτε προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών είτε τηρούν στάση αναμονής ενόψει της σηµερινής ετυµηγορίας της Fitch για την Ελλάδα. Εξάλλου, με μικρές διακυμάνσεις κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Μάιο στην Ευρωζώνη, τα οποία ίσως καθορίσουν και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.435,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,3% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,54%.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει νέες απώλειες 1,02% στις 1.245 μονάδες με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 1,03%, την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 0,3%, την Alpha στο +0,19%, ενώ σχεδόν αμετάβλητη είναι η μετοχή της Eurobank. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean, της Jumbo, της Autohellas και της ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως,  τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+3,51%), της Ελλάκτωρ (+1,01%) και της ΔΕΗ (+0,62%).

Την ίδια ώρα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, αλλά και του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, που θα καθορίσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η απόφαση για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται ειλημμένη, αλλά οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά αναμένει και τη σημερινή ετυμηγορία της Fitch με τις αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για αναβάθμιση των προοπτικών, ενώ στο επίκεντρο θα τεθούν και οι εκτιμήσεις του οίκου για ανάπτυξη, πληθωρισμό και χρέος. Οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη νέας ανόδου. 

Παράλληλα, για σήµερα Παρασκευή είναι προγραµµατισµένη η αναδιάρθρωση (rebalancing) της οµάδας δεικτών MSCI, µε το «ελληνικό ενδιαφέρον» να αφορά τις ανακοινώσεις για τους συντελεστές στάθµισης και την πιθανή είσοδο νέων επιµέρους µετοχών σε αυτούς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής και οριακές μεταβολές

ΕΚΤ: Το τελευταίο εμπόδιο στον αγώνα έναντι του πληθωρισμού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News