Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε κέρδη παρά το δυσοίωνο παγκόσμιο κλίμα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε κέρδη παρά το δυσοίωνο παγκόσμιο κλίμα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Πέμπτη, αποτινάσσοντας την αρνητική τάση αυτής της εβδομάδας, καθώς οι παγκόσμιες αγορές δέχονται πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,59% στις 516 μονάδες, αφού κατέγραψε τις χειρότερες συνεδριάσεις του μήνα τις δύο τελευταίες ημέρες, κλείνοντας την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαΐου.

Ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,64% στις 8.235 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,13% στις 18.496 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 7.978 μονάδες, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,87% στις 34.447 μονάδες και ο IBEX 45 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 11.338 μονάδες αυξημένος κατά 1,73%.

Οι κλάδοι ήταν κυρίως στο πράσινο, με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών να κερδίζουν 1,6%. Οι μετοχές του κλάδου των ορυχείων έκλεισαν την ημέρα 0,3% υψηλότερα, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τον αντίκτυπο της απορριφθείσας προσφοράς της BHP Group για την Anglo American, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν πτώση 0,72%, αφού η Salesforce ανακοίνωσε μια σπάνια απώλεια εσόδων στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της βρετανικής Auto Trader σημείωσαν άλμα 14,56%, αφού η διαδικτυακή αγορά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη στα αποτελέσματα του έτους.

Η δυσοίωνη εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών αυτή την εβδομάδα αντικατοπτρίστηκε παγκοσμίως, καθώς οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων – επηρεάζοντας αρνητικά τις μετοχές.

Στο μέτωπο των στοιχείων την Πέμπτη, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,4% τον Απρίλιο, από 6,5% τον Μάρτιο και νέο χαμηλό ρεκόρ.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

Πρώτα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ευρωζώνης, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πόσες φορές θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέραν της αναμενόμενης πρώτης μείωσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει η έκθεση για τον δείκτη τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης στις ΗΠΑ, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Federal Reserve. Τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Fed και τα πρόσφατα σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έχουν δει τις αγορές χρήματος να εκτιμούν πλήρως μία μόνο μείωση επιτοκίων από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου φέτος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News