Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 09:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξεπέρασαν το 1 τρισ. ευρώ οι εκδόσεις μέχρι στιγμής φέτος

Ομόλογα: Ξεπέρασαν το 1 τρισ. ευρώ οι εκδόσεις μέχρι στιγμής φέτος
Νέο ρεκόρ έσπασαν οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς ξεπέρασαν το φράγμα του 1 τρισ. ευρώ, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προηγούμενο ρεκόρ. Οι εκδόσεις στην αγορά κοινοπρακτικού χρέους έφθασαν το ορόσημο αυτό την Τετάρτη, χάρη στην ομολογιακή έκδοση ύψους 10 δισ. ευρώ της Ισπανίας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 9 Ιουνίου του 2020, όταν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αύξησαν τον δανεισμό τους κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. 
 
Περίπου τα μισά από τα ομόλογα που εκδόθηκαν φέτος προέρχονται από υπερεθνικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις εν μέσω υψηλής επενδυτικής ζήτησης. Ωστόσο, και αμερικανικές επιχειρήσεις έσπευσαν να επωφεληθούν από το αυξανόμενο χάσμα στις αποδόσεις καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, τη στιγμή που η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. 
 
«Οι εκδότες έσπευσαν να κλειδώσουν την χρηματοδότηση σε σχετικά στενά spreads», λέει ο Μαρκ Λίγουελ της JPMorgan Chase & Co, μιλώντας στο Bloomberg. 
 
Eπιχειρήσεις, όπως η Merck & Co και η Coca-Cola, εκμεταλλεύτηκαν την πτώση των spreads στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. Οι εκδόσεις ομολόγων αυξάνονται  και από την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως τα deals των Swisscom και Johnson & Johnson. 
 
«Ενώ τα spreads παραμένουν χαμηλά και η επενδυτική ζήτηση σε τόσο υψηλά επίπεδα, οι δυναμικές της αγοράς είναι ιδιαίτερα ισχυρές, καθοδηγώντας την αύξηση της προσφοράς», λέει στο Bloomberg η Φαμπιάνα Ντελ Κάντο της MUFG.
Δεκαεπτά εκδότες βγήκαν στην αγορά την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής Medtronic, της ισπανικής BBVA και της γαλλικής LVMH. Μέχρι στιγμής, οι συμφωνίες έχουν φθάσει την αξία των 1,013 τρισ.ευρώ. 
 
Οι συμφωνίες βρήκαν πολύ ισχυρή ζήτηση με τους επενδυτές να διοχετεύουν ρευστό σε funds σταθερού εισοδήματος. Παρότι τα spreads είναι σε στενό πλαίσιο διακύμανσης, οι αποδόσεις παραμένουν υψηλές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. 
 
Ωστόσο, ο Νίκολας Τριντάντε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Axa Investment Managers, εμφανίστηκε συγκρατημένος απέναντι σε αυτή την υπερβάλλουσα ευφορία, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ανά πάσα στιγμή τη νομισματική πολιτική
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Η Ευρώπη σε σημείο καμπής: Οι επιτοκιακές μειώσεις θα δώσουν δυναμική στο ενεργητικό της

Ομόλογα: Σε ευρωπαϊκούς τίτλους στρέφονται οι μεγαλοεπενδυτές – Απομάκρυνση από ΗΠΑ

Societe Generale: Κίνδυνος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη – Κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News