Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομολογα: Απότομη άνοδος αποδόσεων – Ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Ομολογα: Απότομη άνοδος αποδόσεων – Ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις των γερμανικών στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Μάιο αλλά και δήλωσης αξιωματούχου της Fed ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί και να αυξήσει τα επιτόκια. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 9,5 μονάδες βάσης, στο 2,68%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου. 

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι δήλωσε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να περιμένει περισσότερους μήνες για να έχει στη διάθεσή της περισσότερα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό προτού μειώσει τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε ακόμη και να καταστήσει πιο αυστηρή την πολιτική της σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε 4,5 μονάδες βάσης, στο 3,01%. 

Στην περιφέρεια, η απόδοση της ιταλικής 10ετίας έφθασε σε υψηλό άνω του ενός μηνός, στο 4,006%, καταγράφοντας άνοδο 10 μονάδων βάσης, με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών να διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 192 μονάδες βάσης, αγγίζοντας προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε στο 3,67% με το spread στις 100 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ανήλθε στο 3,17%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 110 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News