Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 1,1% για τον STOXX 600 – Οι μεγαλύτερες από μέσα Απριλίου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 1,1% για τον STOXX 600 – Οι μεγαλύτερες από μέσα Απριλίου

Πτωτικά κινήθηκε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ομολογιακές αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο δείκτης υποχώρησε 1,1% αγγίζοντας χαμηλό τριών εβδομάδων, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 16 Απριλίου. Απότομη πτώση καταγράφηκε σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το δείκτη CAC 40 στο Παρίσι και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να καθοδηγούν τις απώλειες, με πτώση 1,5% έκαστος.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό εξαμήνου, στο 2,68%, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Μάιο.

«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι να επιστρέφει το αφήγημα των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Νταν Μπόρμαν-Γουέστον, επικεφαλής επενδύσεων της BRI Wealth Management.  

O STOXX 600 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2% από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξε στις αρχές Μαίου, όταν το ράλι πυροδοτήθηκε από τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Όλοι οι βασικοί κλάδου του δείκτη υπέστησαν απώλειες, με τις πρώτες ύλες και τις εταιρείες κοινής ωφελείας να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα με πτώση 2% έκαστος.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ την Παρασκευή.  

 Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Anglo American έκλεισε με πτώση 3,1% αφότου η BHP Group ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να υποβάλει επίσημη προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας υπαναχωρώντας από τη συμφωνία ύψους 49 δισ.δολαρίων, αφότου η Anglo American εμφανίστηκε αντίθετη σε παράταση της προθεσμίας.  

Πτώση 5,4% παρουσίασε και η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, καθώς το δικαστήριο ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου να διερευνήσουν πιθανή υπόθεση απάτης που συνδέεται με τη διάσωση της τράπεζας το 2017, σύμφωνα με το Reuters.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News