Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 11:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες οδηγούν την πτώση στις 1.460 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες οδηγούν την πτώση στις 1.460 μονάδες

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στήριξη των 1.460 μονάδων είναι σημαντική για μια νέα ανοδική τάση μετά το τελευταίο διάστημα που παρατηρείται διάθεση για κατοχύρωση κερδών.

O Γενικός Δείκτης 11:35 διαμορφώνεται στις 1.459,79 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,8% με την αξία των συναλλαγών στα 18 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,17%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 1,87% στις 1.282,39 μονάδες με την Alpha Bank στο -2,05%, την Eurobank να χάνει 1,5%, την Πειραιώς στο -1,36% και την ΕΤΕ να σημειώνει απώλειες 0,83%. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Moor Oil, της Τιτάν, της ΕΥΔΑΠ και του ΟΤΕ, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών, της Ελλάκτωρ και της Jumbo.

Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνουν τις απώλειες της Τετάρτης, της χειρότερης δηλαδή μέρας του τελευταίου μήνα για τις ευρωαγορές εν αναμονή στοιχείων για τον πληθωρισμό και εν μέσω φόβων για παράταση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Με την ολοκλήρωση της περιόδου των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον έχει στραφεί εκ νέου στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια ανάλογα με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ, την Ασία καθώς και την Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμη και θα ωθήσει σε πρόσθετες βραχυπρόθεσμες αυξήσεις, ιδίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari δήλωσε την Τρίτη ότι θα χρειαστούν «πολλοί ακόμη μήνες θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό» για να πειστούν οι αξιωματούχοι της Fed ότι ήρθε η ώρα να μειώσουν τα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, αλλά η αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει παραμένει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News