Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Συνέχεια στις απώλειες περιμένοντας τον πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Συνέχεια στις απώλειες περιμένοντας τον πληθωρισμό

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνουν τις απώλειες της Τετάρτης, της χειρότερης δηλαδή μέρας του τελευταίου μήνα για τις ευρωαγορές εν αναμονή στοιχείων για τον πληθωρισμό και εν μέσω φόβων για παράταση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,38% στις 10:08 ώρα Ελλάδας, με σχεδόν όλους τους κλάδους σε αρνητικό έδαφος. Ο κλάδος των εταιρειών πετρελαίου και αερίου ήταν ο μοναδικός που κινείτο ανοδικά, με κέρδη 0,8%, ακολουθώντας την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,4% στις 18.601 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,57% στις 8.011,7 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με μικρές απώλειες 0,15% στις 8.241,2 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,3%.

Με την ολοκλήρωση της περιόδου των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον έχει στραφεί εκ νέου στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια ανάλογα με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ, την Ασία καθώς και την Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμη και θα ωθήσει σε πρόσθετες βραχυπρόθεσμες αυξήσεις, ιδίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari δήλωσε την Τρίτη ότι θα χρειαστούν «πολλοί ακόμη μήνες θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό» για να πειστούν οι αξιωματούχοι της Fed ότι ήρθε η ώρα να μειώσουν τα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, αλλά η αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει παραμένει.

Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αναμένεται την Παρασκευή και εκτιμάται ότι θα δείξει επιτάχυνση στον 2,5% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 2,4% τον Απρίλιο.

Πριν από αυτό, τα επιμέρους γερμανικά κρατίδια αναμένεται να δημοσιεύσουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του Μαΐου αργότερα στη συνεδρίαση, σε μια ένδειξη της κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Στα εταιρικά νέα, ο όμιλος BHP Group ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συνεργαστεί με τον στόχο εξαγοράς Anglo American, μία εβδομάδα μετά την απόρριψη της προσφοράς εξαγοράς από την εισηγμένη στο Λονδίνο μεταλλευτική εταιρεία.

Η BHP, ο μεγαλύτερος εισηγμένος μεταλλευτικός όμιλος στον κόσμο, πρότεινε επίσης μια σειρά μέτρων για να αμβλύνει τις ανησυχίες της Anglo σχετικά με τη δομή της συμφωνίας, η οποία προβλέπει ότι η Anglo θα διαχωρίσει τα περιουσιακά στοιχεία της πλατίνας και του σιδηρομεταλλεύματος στη Νότια Αφρική.

Τέλος, η μετοχή της International Distributions Services, της μητρικής εταιρείας των βρετανικών ταχυδρομείων Royal Mail, καταγράφει άλμα 3,1% καθώς συμφώνησε σε επίσημη εξαγορά 3,57 δισεκ. λιρών από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News