Business & Finance Τρίτη 28/05/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πάνω από το φράγμα των 17.000 για πρώτη φορά ο Nasdaq με καταλύτη την Nvidia

Wall Street: Πάνω από το φράγμα των 17.000 για πρώτη φορά ο Nasdaq με καταλύτη την Nvidia

Πάνω από το «φράγμα» των 17.000 μονάδων έκλεισε ο δείκτης Nasdaq για πρώτη φορά στην ιστορία του, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, με όχημα την άνοδο της μετοχής της Nvidia περισσότερο από 6%. 

Ο Nasdaq έκλεισε στις 17.019,88 μονάδες με άνοδο 0,6%, καθώς η μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε περισσότερο από 7%, καθώς η startup στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ, η xAI, η οποία άντλησε 6 δισ.δολάρια, θα χρησιμοποιήσει το τσιπ επεξεργασίας γραφικών Η100 της εταιρείας. 

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 216,73 μονάδες ή 0,55% στις 38.852,86 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 απώλεσε 0,02% της αξίας του στις 5.306,04 μονάδες, καθώς η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων έκαμψε το επενδυτικό κλίμα. 

Ενώ το ράλι της Nvidia επισκίασε την αδυναμία της υπόλοιπης αγοράς, ο Dow δέχθηκε πιέσεις από την πτώση της Merck και άλλων ονομάτων στον χώρο της υγείας. Περισσότερες από 350 μετοχές του S&P 500 παρουσίασαν απώλειες στη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον κλάδο υγείας, βαριάς βιομηχανίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να κλείνουν με πτώση άνω του 1%. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το 4,5% από τη στιγμή που η νέα έκδοση χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης δεν προσείλκυσε υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και αυτό επηρέασε τις μετοχές. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης. 

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, ανέφερε ότι θέλει να υπάρξουν πολλοί περισσότεροι μήνες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού προτού η Φέντεραλ Ριζέρβ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Μάλιστα, δεν απέκλεισε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, εάν κλιμακωθούν ξανά οι πιέσεις στις τιμές. 

Ο Μάιος, ο οποίος ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας, υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρός μήνας για τις μετοχές: ο Dow Jones ενισχύεται μέχρι στιγμής 2,5%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq καταγράφουν άνοδο άνω του 5% και 8% αντίστοιχα. 

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι επενδυτές αναμένουν το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed και ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο δείκτης εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκε 0,2% τον Απρίλιο, που είναι η μικρότερη αύξηση μέχρι στιγμής φέτος και σκιαγραφεί μία καλύτερη εικόνα στο μέτωπο του πληθωρισμού. 

Οι απόψεις πάντως των αναλυτών διίστανται σχετικά με την κίνηση της Fed, κάποιοι θεωρούν ότι θα μειώσει τα επιτόκια το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα κάνει καθόλου κίνηση. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News