Business & Finance Τρίτη 28/05/2024, 17:27
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση με τραπεζικά βαρίδια στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση με τραπεζικά βαρίδια στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ελεγχόμενη πτώση έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παίρνουν το προβάδισμα και τον γενικό δείκτη να απομακρύνεται μεν, αλλά να διατηρεί επαφή με τις 1.500 μονάδες.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.471 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,65%. Ακολουθώντας το μοτίβο των τελευταίων συνεδριάσεων, ο τζίρος παρέμεινε χαμηλός και διαμορφώθηκε στα 85,33 εκατ. ευρώ. 

Στο ταμπλό έγιναν κινήσεις κατοχύρωσης με τον επενδυτικό κόσμο να αφομοιώνει τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών στις 1.502 μονάδες. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 1.306 μονάδες με πτώση 1,38%, μετά το χθεσινό άλμα. Ειδικότερα, οι τράπεζες βρέθηκαν στο κόκκινο με την Alpha Bank να κάνει βουτιά 2,10%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,55%, την ΕΤΕ να υποχωρεί στα 8,39 ευρώ με πτώση 1,11% και τη μετοχή της Eurobank να κλείνει με πτώση 1,04%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,79% στις 3.571 μονάδες με ελάχιστες μετοχές για στήριγμα. Μεταξύ αυτών και η Coca Cola, η οποία έκλεισε στα 32,32 ευρώ κοντά σε υψηλά τετραετίας. Ισχυρή βάση αποτέλεσε και η μετοχή της HelleniQ Energy, η οποία έκλεισε με κέρδη 1,06%. Απεναντίας, μεγάλη βουτιά άνω του 4% έκανε η μετοχή της Viohalco.

Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε με οριακή πτώση, αφότου έγινε γνωστό ότι συνεχίζει με νέο αγοραστή, την West Network Invest SR, τις διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη πώληση της 100% θυγατρικής του Telekom Romania Mobile (TKRM).

Επίσης, πτωτικά έκλεισε η μετοχή της Mytilineos, αφότου ανακοινώθηκε ότι ο όμιλος θα προχωρήσει σε επενδύσεις τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ στην Ιταλία. «Έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ανακοίνωσε βελτίωση οικονομικών μεγεθών η Epsilon Net, με άλμα 33,38% στον τζίρο του α’ τριμήνου (27,719 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη προ φόρων κατά 42,86% στα 7,897 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως χθες το ΕΧΑΕ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 4,4 εκατ. το α’ τρίμηνο και αύξηση 15,7% στον κύκλο εργασιών.

Αντίστροφη μέτρηση για τη Noval

Αυτή την εβδομάδα, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με τα βλέμματα να στρέφονται σήμερα στη Motor Oil μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Εκτός αυτού, όμως, εκκρεμούν τα αποτελέσματα της Cenergy, του ΟΠΑΠ και της Τέρνα Ενεργειακή αύριο, Πέμπτη, καθώς και της AustriaCard την Παρασκευή.

Επίσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στην επικείμενη εισαγωγή της Noval Property, η οποία παρουσίασε χθες το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 340 εκατ. ευρώ που υλοποιεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας και τους πυλώνες στρατηγικής και τα ακίνητα που θα αναπτύξει στο πλαίσιο αυτό. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το εύρος των τιμών για τη διάθεση των νέων μετοχών κυμαίνεται μεταξύ 2,60 και 2,82 ευρώ.

Στοιχεία πληθωρισμού αναμένουν οι ξένοι επενδυτές

Στο μεταξύ σχεδόν αμετάβλητοι, με ανοδικές τάσεις άνοιξαν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά το τριήμερο, καθώς τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που πρόκειται να δημοσιευτούν αυτή την Παρασκευή. Ωστόσο, ο Nasdaq ξεπέρασε νωρίτερα το επίπεδο-ρεκόρ των 17.000 μονάδων χάρη στο ράλι της Nvidia.

Οι ευρωγορές απεναντίας κινούνται πτωτικά, με τους traders επίσης να περιμένουν στοιχεία πληθωρισμού, καθώς και την απόφαση της συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στα 2,60 με 2,82 ευρώ το εύρος τιμών για τη διάθεση των νέων μετοχών

Οι επενδύσεις των 3 δισ. ευρώ και τα σχέδια στην Ιταλία

Epsilon Net: Άλμα 33% στον τζίρο στα 27,7 εκατ. ευρώ το τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News