Business & Finance Τρίτη 28/05/2024, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Άνευρη εκκίνηση με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Άνευρη εκκίνηση με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Σε αναζήτηση προσήμου βρίσκονται οι ευρωαγορές ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία αυτά είναι απίθανο να αλλάξουν την πολυαναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια στη συνεδρίαση του Ιουνίου την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρόκειται να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα επόμενα βήματα στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

Χθες, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτίμησαν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες προκειμένου να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική. Βέβαια, ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Philip Lane, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ότι τα πράγματα θα παραμείνουν «σφιχτά» μέχρι το τέλος του έτους, διότι ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών στην Ευρωζώνη θα αργήσει να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο.

Έπειτα από μία υποτονική έναρξη στην εβδομάδα λόγω της χθεσινής αργίας σε Βρετανία και ΗΠΑ, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι εξίσου άνευρο. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης SΤΟΧΧ 600 άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση αμετάβλητος. Ο γερμανικός DΑΧ ανέβηκε κατά 0,2%, καθώς νωρίτερα δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής, που υποχώρησαν κατά 1,8% τον Απρίλιο σε ετησιοποιημένη βάση. Ο ιταλικός FTSE MIB ανεβαίνει επίσης κατά περίπου 0,2%, ενώ ήπιες πτωτικές τάσεις εμφανίζουν ο γαλλικός CAC 40 και ο αγγλικός FTSE 100. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Όλα δείχνουν πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Luis de Guindos: Συνετή προσέγγιση η μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Λαγκάρντ: Βλέπει μείωση τον Ιούνιο με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News