Business & Finance Δευτέρα 27/05/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων από ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων από ΕΚΤ

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν ότι υπάρχουν περιθώρια για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, εν αναμονή των ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας. 

Εκτός και εάν υπάρξει κάποια απρόσμενη εξέλιξη, η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όμως για μετέπειτα υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί ελευθερίας», ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υιοθέτησε μία πιο συγκρατημένη στάση και είπε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική στο σύνολό της έως το τέλος του έτους, γιατί υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης του πληθωρισμού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 2,53%. Την Τετάρτη, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία για το Μάιο και την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα στοιχεια για το σύνολο της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ. 

Στη διετία, η απόδοση περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 3,02%, αφού εκτινάχθηκε στο 3,12% την Παρασκευή, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση στην ιταλική 10ετία περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 3,82% με το spread έναντι των γερμανικών να διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία περιορίστηκε ελαφρώς στο 3,54% με το spread στις 101 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,06%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 18 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News