Business & Finance Δευτέρα 27/05/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος εν αναμονή των επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος εν αναμονή των επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ

Με ελαφρά άνοδο έκλεισε τη συνεδρίαση ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 εν μέσω περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας καθώς οι αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλο που άγγιξε στις αρχές του μηνός. 

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα έχει περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, όμως θα χρειαστεί χρόνο στην χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της. 

«Απομένει να δούμε πως θα διαμορφωθούν τα στοιχεία. Ωστόσο, το σημερινό περιβάλλον μας δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται στην Ευρωζώνη», αναφέρει ο Ράινερ Σίνγκερ, αναλυτής της Erste Group. 

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαίου στην Ευρωζώνη την Παρασκευή, όπως επίσης και πιο πριν τα στοιχεία σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή τα στοιχεία για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία του πληθωρισμού. 

Οι περισσότεροι από τους κλάδους του STOXX 600 κινήθηκαν ανοδικά, με αυτόν των εταιρειών κοινής ωφελείας να καθοδηγεί την τάση με κέρδη 1,1%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύθηκαν 1,1%. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,4% και έκλεισε στις 18.774,74 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 8.132,49 μονάδες. Το βρετανικό χρηματιστήριο έμεινε κλειστό σήμερα λόγω δημόσιας αργίας. 

Στην περιφέρεια, ο  ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 ενισχύθηκε 0,7%. 

   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News