Business & Finance Δευτέρα 27/05/2024, 17:45
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος χωρίς εκπλήξεις στο Χρηματιστήριο – Χαμηλός ο τζίρος

Άνοδος χωρίς εκπλήξεις στο Χρηματιστήριο – Χαμηλός ο τζίρος

Το σερί της διόρθωσης κατάφερε να σπάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρότι δεν κατάφερε να καλύψει σημαντικό μέρος της απόστασης από τις 1.500 μονάδες. 

Ο γενικός δείκτης έκλεισε πιο κοντά στο χαμηλό παρά στο υψηλό ημέρας, στις 1.481,23 μονάδες, και με κέρδη 0,24%. Επίσης, ακολουθώντας το μοτίβο των τελευταίων συνεδριάσεων, ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στα 74,05 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των αργιών σε Βρετανία και ΗΠΑ, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις διεθνείς αγορές, όπου το κλίμα ήταν αναιμικό. Με επιλεκτικές αγορές σήμερα ξεχώρισαν οι μετοχές των τραπεζών, αλλά και της Mytilineos.

Πάντως, ήταν άλλη μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, με τον γενικό δείκτη να φτάνει από 1.477,37 μονάδες μέχρι και τις 1.494,49 μονάδες. Τα σημεία αντίστασης φαίνεται να βρίσκονται στις 1490 και έπειτα τις 1503 μονάδες, τις οποίες όμως για να κατοχυρώσει το ελληνικό χρηματιστήριο απαιτούνται αυξημένες συναλλαγές.

Καταλύτης οι τράπεζες

Για άλλη μια συνεδρίαση, οι τράπεζες δεν απογοήτευσαν, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.325,21 μονάδες με κέρδη 1,59%.

Η μετοχή της Εθνικής έφτασε τα 8,45 ευρώ με κέρδη 1,9%. Η Eurobank έκλεισε στα 2,10 ευρώ και κέρδη 1,11%. Η μετοχή της Αlpha στο 1,71 ευρώ με άνοδο 0,82% και της Πειραιώς στα 3,8 ευρώ με άνοδο 0,47%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,54%, με τις μετοχές του ΟΤΕ (+2,4%) και της Motor Oil (+1,07%) να ξεχωρίζουν. Ανοδικά επανήλθε και η μετοχή της Mytilineos με κέρδη άνω του 1% στα 37,32 ευρώ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Γιάννης Καλαφατάς δήλωσε ότι η Mytilineos θα επενδύσει 3,3 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ στην Ιταλία την επόμενη τετραετία, ενώ ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για dual listing στο City.

Την υπόλοιπη εβδομάδα, η εικόνα της ελληνικής αγοράς θα διαμορφωθεί βάσει των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που εκκρεμούν, αλλά και της ετυμηγορίας του οίκου Fitch την Παρασκευή για το ελληνικό αξιόχρεο. Ειδικότερα, σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του ΕΧΑΕ, ενώ την Τρίτη της Motor Oil, την Τετάρτη της Cenergy, του ΟΠΑΠ και της Κρι Κρι και την Παρασκευή της AustriaCard.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε αναζήτηση προσήμου βρέθηκαν σήμερα οι ευρωαγορές, δεδομένων των αργιών σε Βρετανία και ΗΠΑ, αλλά τελικά φαίνεται να εδραιώνονται σε θετικό έδαφος, ξεχνώντας τις ανησυχίες για το επόμενο βήμα των κεντρικών τραπεζών. Ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι traders ποντάρουν ήδη ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει τον Ιούνιο στην πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μετά από δύο χρόνια. Λιγότερο βέβαια είναι τα πράγματα στις ΗΠΑ, όπου επίσης θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού του Μαΐου εντός της εβδομάδας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Επενδύσεις 3,3 δισ. σε ΑΠΕ στην Ιταλία την επόμενη τετραετία

ΕΚΤ: Όλα δείχνουν πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Οι προοπτικές της Ελλάδας, οι νέες επενδύσεις και τα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News