Business & Finance Παρασκευή 24/05/2024, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: H μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια μηνός για τις αποδόσεις

Ομόλογα: H μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια μηνός για τις αποδόσεις

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια μηνός σημείωσαν το τελευταίο πενθήμερο οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, παρότι οι μεταβολές σε ημερήσια βάση ήταν οριακές, μετά τα ισχυρά στατιστικά στοιχεία που έκαναν τους επενδυτές να ανασκευάσουν τις προσδοκίες τους για τις επιτοκιακές μειώσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,59% με πτώση1,5 μονάδων βάσης, αφού αρχικά όμως έφθασε έως το 2,61%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Απριλίου. Στη διετία, η απόδοση παρέμεινε στάσιμη στο 3,08%, αφού αρχικά ανήλθε στο 3,12%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο. Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση της 10ετίας ενισχύθηκε 7,5 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάρκεια έτους το Μάιο, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες, ενώ και η μεταποίηση έδειξε σημάδια ανάκαμψης. 

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν στην Ευρωζώνη, ενώ και τα στατιστικά στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική. 

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανή η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, εάν οι εξελίξεις παραμείνουν σταθερές. 

Το spread ανάμεσα στα αμερικανικά και γερμανικά 10ετία, που παρακολουθεί την αναμενόμενη απόκλιση μεταξύ των νομισματικών πολιτικών Φέντεραλ Ριζέρβ – ΕΚΤ, περιορίστηκε ελαφρώς στις 188 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου είχε φθάσει τις 220 μονάδες βάσης. 

«Δεν αναμένουμε την Fed να μειώσει σύντομα τα επιτόκια, ενώ και η έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της ΕΚΤ φαίνεται να βρίσκεται υπό πίεση», ανέφερε ο οικονομολόγος της BofA, Κλαούντιο Ιρίγκογιεν. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,89%, σχεδόν αμετάβλητη, όμως σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε περισσότερο από οκτώ μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 3,59% με το spread στις 101 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,11%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 36 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News