Business & Finance Παρασκευή 24/05/2024, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία πτώση 0,86% στο Χρηματιστήριο – Συγκρατημένες οι απώλειες

Εβδομαδιαία πτώση 0,86% στο Χρηματιστήριο – Συγκρατημένες οι απώλειες

Κλίμα υποτονικό και συντονισμένο με τις πιέσεις που ασκούνται στις διεθνείς αγορές επικράτησε σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία ολοκλήρωσε μια εβδομάδα απωλειών της τάξης του 0,86%.

Στην αγορά γίνονταν σήμερα κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ στο επίκεντρο της ελεγχόμενης διόρθωσης βρέθηκαν οι τράπεζες, οι οποίες κάνουν «στάση» για ανάσες μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας. 

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.477 μονάδες, με πτώση της τάξης του 0,27%, η οποία εντάθηκε τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης. Ο τζίρος κυμάνθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των 79,48 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε μια εβδομάδα με σκαμπανεβάσματα, αφότου βρέθηκε μπροστά στο ανάχωμα των 1.503 μονάδων. Για να περάσει, όμως, ξανά τις 1.500 μονάδες και να παραμείνει εκεί απαιτούνται αυξημένες συναλλαγές. Σήμερα, οι πιέσεις ήταν εισαγόμενες, καθώς τα αμερικανικά χρηματιστήρια χθες κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και μήνες, συμπαρασύροντας και τα ευρωπαϊκά. Πρόκειται για αποτέλεσμα νέων ανησυχιών των επενδυτών ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο διάστημα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη όμως να κλείνει τελικά με περιορισμένες απώλειες της τάξης του 0,15% και στις 1.304,46 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκε στις 3.581 μονάδες και έκλεισε με πτώση 0,24%.

Στήριγμα στον large cap έδωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (1,73%), ΟΠΑΠ (1,14%) και ΕΥΔΑΠ (1,53%), ενώ μικρότερα κέρδη εμφάνισε η Coca-Cola 3Ε, ο ΟΤΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τα πρόσημα στις τράπεζες «μοιράστηκαν», με την Πειραιώς και την Εθνική να καταγράφουν κέρδη, ενώ η Eurobank και η Alpha Bank υποχώρησαν.

Η μετοχή της Mytilineos συνέχισε να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, όπως γίνεται από την Τετάρτη μετά το placement. Σήμερα έκλεισε με οριακές απώλειες στα 37,04 ευρώ, ενώ η Axia έθεσε νέα τιμή-στόχο στα 48,6 ευρώ.

Με πτώση 0,32% έκλεισε και η μετοχή της Aegean, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου. Η αεροπορική είχε αύξηση 17% στον κύκλο εργασιών και βελτιωμένα EBITDA. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι όμως, ακόμη νωρίς για συνολικές προβλέψεις για την απόδοση της καλοκαιρινής περιόδου, που όπως πάντα θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Δ. Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean.

«Συνέρχεται» η Wall Street

Η Wall Street, που πυροδότησε το κύμα απαισιοδοξίας στις ξένες αγορές, φαίνεται πως συνέρχεται μετά τη χθεσινή βουτιά, η οποία για τον Dow Jones ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2023. Απεναντίας, οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν σήμερα. Λίγη ώρα πριν το κλείσιμο των συνεδριάσεων οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη εμφανίζουν ήπια πτώση, με το επενδυτικό κλίμα να επιβαρύνεται λόγω των προοπτικών για τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Δύσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση 17% στον κύκλο εργασιών – Βελτιωμένα EBITDA το α’ τρίμηνο

Η απασχόληση στην Ελλάδα μετά την κρίση – Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο;

Fourlis: Τα πλάνα σε IKEA, Intersport, Holland & Barrett για τζίρο 750 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News