Business & Finance Παρασκευή 24/05/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό το βάρος της διεθνούς πίεσης «λύγισε» το χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο άνοιξε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με απώλειες.

Με τις περισσότερες ξένες μεγάλες αγορές να ολοκληρώνουν χθες τη συνεδρίαση με σημαντική πτώση, η Λεωφόρος Αθηνών επηρεάστηκε και ο γενικός δείκτης απομακρύνεται περισσότερο από τις 1.500 μονάδες. Παράλληλα, όμως, ολόκληρη την εβδομάδα επικρατεί μια διάθεση κατοχύρωσης κερδών, η οποία έχει φέρει τον δείκτη πιο κοντά στην περιοχή των 1.470 μονάδων. Ειδικότερα, το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση 0,48% και στις 1.478 μονάδες.

Αυτή την ώρα μεγαλύτερη βουτιά κάνει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος πέριξ των 1.285 μονάδων, ξεκίνησε τη μέρα με πτώση της τάξης του 0,85%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης υποχωρεί, με απώλειες πέριξ του 0,5%, καθώς λίγες μόνο μετοχές, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓΓ, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ, ανεβαίνουν. Η μετοχή της Aegean υποχωρεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, που έδειξαν αύξηση 17% στον κύκλο εργασιών και βελτιωμένα EBITDA.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία τις τελευταίες ημέρες, αφότου ο γενικός δείκτης πέρασε το ορόσημο των 1.500 μονάδων, υπάρχουν αναχώματα. Χθες, η ελληνική αγορά κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο έπειτα από δύο συναπτές συνεδριάσεις πτώσης. Το σημείο αντίστασης σε αυτή τη φάση είναι οι 1490 μονάδες και έπειτα οι 1.503 μονάδες, οι οποίες απαιτούν αυξημένες συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι οι ευρωαγορές άνοιξαν τη σημερινή συνεδρίαση στο κόκκινο, καθώς ο επενδυτικός κόσμος ανησυχεί ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα κρατήσουν για πολλούς μήνες ακόμα υψηλά τα επιτόκια δανεισμού. Παρότι η ΕΚΤ φαίνεται να είναι στη γραμμή εκκίνησης για μία πρώτη μείωση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, τα πρακτικά της Fed από την τελευταία συνεδρίαση δείχνουν ότι υπάρχει σαφές κλίμα παύσης. Στη Βρετανία, τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού (έπεσε λιγότερο από το προσδοκώμενο) επίσης έσπειραν αμφιβολίες για το επόμενο βήμα της Τράπεζας της Αγγλίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Aegean: Αύξηση 17% στον κύκλο εργασιών – Βελτιωμένα EBITDA το α’ τρίμηνο

Fourlis: Τα πλάνα σε IKEA, Intersport, Holland & Barrett για τζίρο 750 εκατ. ευρώ

Δ. Παπαλεξόπουλος – Ευ. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News