Business & Finance Πέμπτη 23/05/2024, 20:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεγάλη άνοδος αποδόσεων – Βλέπουν λιγότερες μειώσεις από την ΕΚΤ

Ομόλογα: Μεγάλη άνοδος αποδόσεων – Βλέπουν λιγότερες μειώσεις από την ΕΚΤ

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών εκτινάχθηκε η απόδοση του γερμανικού διετούς, καθώς τα οικονομικά στατιστικά από Ευρωζώνη και Βρετανία έκαναν τους επενδυτές να περιορίσουν τα στοιχήματά τους για το μέλλον των επιτοκιακών μειώσεων στη διάρκεια του 2024.  

Αναλυτές θεωρούν δεδομένη την επιτοκιακή μείωση του Ιουνίου, όμως δεν αναμένεται πλέον μείωση σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ έως τα τέλη του 2024, όπως ήταν η αρχική προσδοκία. Πιο επιθετικό τόνο έδωσαν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της έχουν γίνει πολύ πιο ανήσυχοι για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη το Μάιο ανέκαμψε στο 52,3 από 51,7 του Απριλίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Επίσης, οι μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρωζώνη ήταν της τάξης του 4,7% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 4,5% του τελευταίου τριμήνου του 2023, γεγονός που καθιστά την ΕΚΤ πιο επιφυλακτική ως προς τη μείωση των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις μετά από αυτή του Ιουνίου. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου, με άνοδο εννέα μονάδων βάσης, στο 3,10%.  

Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση αυξήθηκε περισσότερο από επτά μονάδες βάσης, στο 2,60%, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,90%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώθηκε στις 129 μονάδες βάσης. 

Αντίστοιχα, άνοδο είχαμε και στην απόδοση της ελληνικής 10ετίας, που έφθασε στο 3,59%, όπως και στην πενταετία, που διαμορφώθηκε στο 3,15%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News