Business & Finance Τετάρτη 22/05/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις

Ομόλογα: Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις

Ανοδικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στη Βρετανία, τα οποία υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών παραμένουν υψηλές και αυτό καθιστά επιφυλακτική την Τράπεζα της Βρετανίας να κάνει άμεσα κίνηση μείωσης των επιτοκίων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης το 2,55%, υψηλό τριών εβδομάδων, για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα στο 2,52%. Στη διετία, η απόδοση κινήθηκε οριακά πιο πάνω από το 3%.

Τα βλέμματα είναι όλα στραμμένα στη Βρετανία, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,3% τον προηγούμενο μήνα από 3,2% του Μαρτίου, όμως ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Επίσης, ο πληθωρισμός υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 5,9% από 6%, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου από την Τράπεζα της Αγγλίας. 

Αντίθετα, οι αγορές θεωρούν προεξοφλημένη τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, όμως οι κινήσεις της τους επόμενους μήνες παραμένουν αβέβαιες, που σημαίνει ότι οι επενδυτές δίδουν προσοχή στα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Στον Καναδά, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε χαμηλό τριών ετών, στο 2,7% τον Απρίλιο, όμως οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν στο 4,2% σε ετήσια βάση. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 3,82% με το spread έναντι των γερμανικών στις 129 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, σημειώθηκαν οριακές μεταβολές, στη 10ετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,51% με το spread στις 99 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,02%. Ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν πολύ αυξημένος, στα 309 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News