Business & Finance Τετάρτη 22/05/2024, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό εβδομάδας με πιέσεις από αυτοκίνητα και ομόλογα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό εβδομάδας με πιέσεις από αυτοκίνητα και ομόλογα

Σε χαμηλό εβδομάδας έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, δεχόμενος πιέσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία μετά την είδηση ότι η Κίνα εξετάζει την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από ΕΕ και ΗΠΑ. Αντίθετα, ο κλάδος τεχνολογίας κινήθηκε ανοδικά εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Nvidia μετά το κλείσιμο της Wall Street. 

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες υποχώρησαν 1,4% σε χαμηλό τριμήνου, με τις μετοχές των Mercedes-Benz, BMW και VW να καταγράφουν απώλειες από 0,7% έως 1,7%. 

Η Κίνα ενδεχομένως να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στο 25%, σύμφωνα με πηγές, καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να απαντήσει στην αύξηση των τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ και τους πιθανούς δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα από την ΕΕ. 

Ο STOXX 600 υποχώρησε 0,3% δεχόμενος πιέσεις και από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσων, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, που υποχώρησε λιγότερο του αναμενομένου τον Απρίλιο. 

«Φωτεινό σημείο» σε όλα αυτά οι μετοχές τεχνολογίας με άνοδο 0,6% καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα του αμερικανικού κολοσσού στην κατασκευή ημιαγωγών και στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς θεωρείται βαρόμετρο για το εάν θα συνεχιστεί το ράλι στην αγορά. 

Poll του Reuters έδειξε ωστόσο ότι το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών τις κάνει πιο ευάλωτες σε πιθανά πισωγυρίσματα προς το τέλος του 2024. 

Από τους υπόλοιπους κλάδους, τα πολυτελή είδη υποχώρησαν 2% στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τριών μηνών. 

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,25% της αξίας του κλείνοντας στις 18.680 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,61% στις 8.092 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 0,55% στις 8.370 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός MIB έχασε 0,41%. 

 

moneyreview.gr 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News