Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 21:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Τράπεζες και φαρμακευτικές στήριξαν τα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου

Ευρώπη: Τράπεζες και φαρμακευτικές στήριξαν τα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες και φαρμακευτικές καθοδήγησαν τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε επίπεδα υψηλότερα των προσδοκιών στο πρώτο τρίμηνο.

Ο κλάδος χρηματοοικονομικων και υγείας ήταν οι μοναδικοί στο πλαίσιο του δείκτη MSCI Europe που παρουσίασαν αύξηση κερδών παρά τις προσδοκίες για πτώση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Συνολικά, τα κέρδη των εισηγμένων στον MSCI Europe Index μειώθηκαν 6%, λιγότερο από 11% που περίμεναν αναλυτές, με σχεδόν όλες τις εισηγμένες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. 

Pharma, Bank 1Q Earnings Were Much Better Than Expected

Source: Bloomberg Intelligence

ΑstraZeneca, Novartis, GSK και Novo Nordisk παρουσίασαν αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών στο πρώτο τρίμηνο χάρη στις καλύτερες πωλήσεις και στο χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, σύμφωνα με τους αναλυτές Μάικ Σαχ και Τζον Μέρφι του Bloomberg Intelligence.

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, η Novo Nordisk, αναμένεται να αναθεωρήσει ανοδικά τις προοπτικές της, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

Στον κλάδο των τραπεζών, το 71% των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ομίλων ανακοίνωσαν καθαρά έντοκα κέρδη καλύτερα των προσδοκιών στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg Intelligence, με πρωταγωνιστές τις ισπανικές, ιταλικές και βρετανικές τράπεζες, ενώ οι σκανδιναβικές υπολείπονται. Στη Βρετανία, η Barclays ξεπέρασε τις προσδοκίες, χάρη στα αυξημένα περιθώρια κέρδους, με αντίστοιχη εικόνα και από τις NatWest και Lloyds Banking Group. 

Στη Γερμανία, η Commerzbank αναθεώρησε ανοδικές τις προοπτικές της, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της από τις βασικές δραστηριότητές της, περισσότερο απ΄ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. 

Επίσης, περίπου το 85% τω ευρωπαϊκών τραπεζών ανακοίνωσαν προβλέψεις για επισφαλή δάνεια χαμηλότερα των προβλέψεων στο πρώτο τρίμηνο, της τάξης των 9,5 δισ.ευρώ έναντι προβλέψεων για 11,3 δισ.ευρώ. Αυτό συνέβη επειδή δεν επιδεινώθηκε ο πιστωτικός κίνδυνος από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News