Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τις αγορές να περιμένουν νέα στατιστικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.  

Το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού άγγιξε νέο υψηλό αρκετών εβδομάδων στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς αξιωματούχοι από ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ προειδοποίησαν ότι το μονοπάτι της νομισματικής πολιτικής παραμένει αβέβαιο. 

Ο Αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, δήλωσε ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή είναι ενθαρρυντικός παράγοντας, όμως είναι υπερβολικά νωρίς για να γνωρίζουμε εάν ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε σταθερή καθοδική πορεία προς το 2%. 

Η αξιωματούχος της Fed, Μισέλ Μπόουμαν, επανέλαβε ότι ουσιαστικά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού φέτος και τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων εάν η πρόοδος παραμείνει στάσιμη ή αντιστραφεί. 

Οι επενδυτές περιμένουν τα νέα στοιχεία για τους μισθούς στην Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο καθώς και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα τα οποία θα προσφέρουν μία καλύτερη εικόνα για την οικονομία. 

Επίσης, οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την Τετάρτη, ακόμη και εάν οι αξιωματούχοι της Fed δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί για επιτοκιακές μειώσεις φέτος. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,99%, αφού προς στιγμή ξεπέρασε το φράγμα του 3%, αγγίζοντας νέο υψηλό δυόμισι εβδομάδων. 

Στη 10ετία, η απόδοση αυξήθηκε 2,3 μονάδες βάσης, στο 2,53%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση στην ιταλική 10ετία ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,82% με το spread στις 128 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών. 

Όσο για το ελληνικό 10ετές, δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή διαμορφούμενο στο 3,51% με το spread στις 98 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,02%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 45 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News