Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συγκρατημένα κέρδη για τον STOXX 600 εν αναμονή νέων στοιχείων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συγκρατημένα κέρδη για τον STOXX 600 εν αναμονή νέων στοιχείων

Με οριακή άνοδο έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις αμυντικές μετοχές να έχουν το προβάδισμα, αν και τα κέρδη παρέμειναν συγκρατημένα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα νέα στοιχεία εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, ελαφρώς χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας. 

Ο κλάδος αεροναυπηγικής και άμυνας καθοδήγησαν την άνοδο με κέρδη 1,9%. Ο τεχνολογικός κλάδος ενισχύθηκε αντίστοιχα 0,8% με οδηγό τον κολοσσό στον χώρο τεχνητής νοημοσύνης Nvidia εν αναμονή των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου εντός της εβδομάδας. 

Ωστόσο, οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τις αγορές να περιμένουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, που θα μπορούσαν να δώσουν μία πιο καλή εικόνα για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Ο STOXX 600 άρχισε το Μάιο με εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, που αποτελεί ανοδικό σερί ρεκόρ, και παρότι οι προοπτικές για τα επιτόκια παραμένουν αβέβαιες οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω κέρδη στον ορίζοντα όταν η ΕΚΤ ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. 

Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν 1,6% με τις τράπεζες, όπως Banca Popolare di Sondrio και Banco BPM να είναι μεταξύ αυτών που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες. 

Πτώση 1,7% σημείωσε και η μετοχή της Volkswagen αφότου η Morgan Stanley υποβάθμισε τη μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε under-weight από equal-weight και εμφανίζεται επιφυλακτική γενικότερα απέναντι στον κλάδο αυτοκινήτου, επικαλούμενη τα συρρικνούμενα περιθώρια κέρδους. 

Ωστόσο, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων σημείωσε άνοδο 0,7% καθώς η τιμή χαλκού εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό χάρη στα μέτρα στήριξης της Κίνας για την αγορά real estate και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της. 

Τα χρηματιστήρια σε Ελβετία, Σουηδία και Δανία παρέμειναν σήμερα κλειστά λόγω εθνικής εορτής. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News