Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδική κίνηση παρά τις ανησυχίες

Ευρωαγορές: Ανοδική κίνηση παρά τις ανησυχίες

Συνέχεια στο μομέντουμ δίνουν οι ευρωπαϊκές αγορές παρά το διεθνές σοκ που προκάλεσε ο ο θάνατος του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, καθώς έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες ότι πλησιάζει η νομισματική χαλάρωση παγκοσμίως.  

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με κέρδη 0,12% στις 523,5 μονάδες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,3% στις 18.762 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,3% στις 8.193 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 κερδίζει 0,29% στις 8.444 μονάδες και ο ιταλικός MIB υποχωρεί 1,13%.

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν με ήπια κέρδη την εβδομάδα, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, στην αρχή μιας εβδομάδας που περιλαμβάνει την ανακοίνωση των τελευταίων περιφερειακών στοιχείων οικονομικής δραστηριότητας.

Μια αργή ανάκαμψη της ευρωζώνης φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στάσιμης ή αρνητικής ανάπτυξης, και έτσι τα στοιχεία PMI της περιοχής θα πρέπει να παραμείνουν σε γραμμή επέκτασης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο με στόχο να βοηθήσει την ανάκαμψη της περιοχής. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30ής Απριλίου-1ης Μαΐου αυτή την εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανέφερε ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εν μέσω παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων.

Επιπλέον, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed πρόκειται επίσης να μιλήσουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Raphael Bostic, οι διοικητές Michael Barr, Christopher Waller και Philip Jefferson, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Loretta Mester, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams και ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Thomas Barkin.

Στον εταιρικό τομέα, η περίοδος της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πλησιάζει σταδιακά στο τέλος της, αλλά σήμερα ήταν η σειρά της Ryanair. Η μετοχή της οικονομικής αεροπορικής εταιρείας ενισχύεται κατά σχεδόν 1% μετά την ανακοίνωση μιας αύξησης των κερδών της κατά 34% για το σύνολο του έτους. Η εταιρεία αντιμετώπισε την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των καυσίμων με αύξηση των ναύλων της κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των επιβατών δήλωσε ότι θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 200 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, εάν τα αεροπλάνα που έχει παραγγείλει από την Boeing φτάσουν εντός χρονοδιαγράμματος.

Η Ryanair δήλωσε ότι είναι μόνο «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι οι ναύλοι στην κορύφωση του καλοκαιριού θα είναι «σταθεροί έως ελαφρώς ανώτεροι» από πέρυσι, και αποφάσισε να μην δώσει προβλέψεις κερδών για το τρέχον έτος, λέγοντας ότι αυτό «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό» από την αποφυγή δυσμενών γεγονότων όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, εκτεταμένες διαταραχές στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας ή περαιτέρω καθυστερήσεις στην παράδοση των αεροσκαφών της Boeing.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News