Business & Finance Παρασκευή 17/05/2024, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος των αποδόσεων – Συγκρατημένοι τόνοι για τα επιτόκια

Ομόλογα: Μικρή άνοδος των αποδόσεων – Συγκρατημένοι τόνοι για τα επιτόκια

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς αξιωματούχοι της ΕΚΤ και της Φέντεραλ Ριζέρβ εμφανίστηκαν συγκρατημένοι ως προς την πορεία της νομισματικής πολιτικής. 

Σε εβδομαδιαία βάση, οι αποδόσεις σημείωσαν μικρή πτώση αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ έδειξαν μικρή επιβράδυνση για πρώτη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Fed. 

Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, όμως εμφανίστηκε επιφυλακτική για δεύτερη διαδοχική μείωση τον Ιούλιο. Αντίστοιχα, αξιωματούχοι της Fed κατέστησαν σαφές με τις δηλώσεις τους ότι δεν αισθάνονται άνετα να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων εάν πρώτα δεν βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε σταθερή καθοδική πορεία. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,50%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε μόλις μία ποσοστιαία μονάδα.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,79% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 129 μονάδες βάσης, σχεδόν αμετάβλητο. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,5%, με το spread στις 99 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ανέβηκε οριακά πάνω από το 3%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 76 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News