Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 11:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντικρουόμενες δυνάμεις και μικρή πτώση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντικρουόμενες δυνάμεις και μικρή πτώση

Με μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:30, διαμορφώνεται στις 1.488,63 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,34% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ. Αρχικά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.497,35 μονάδες (+0,25%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,09%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 0,61% στις 1.301,72 μονάδες με την Alpha Bank να συνεχίζει ισχυρά ανοδικά 1,80%, ενω πτωτικά κινούνται  οι τρεις άλλες συστημικές τράπεζες με την Εθνική διορθώνει κατά 1,65% μετά το χθεσινό καταιγιστικό ράλι.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και του ΟΛΠ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Quest.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 211,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 75% σε τριμηνιαία βάση ή 89,9% σε ετήσια βάση. Η αύξηση των κερδών είναι αποτέλεσμα του υψηλότερου Κύριου Αποτελέσματος προ Προβλέψεων (+19,7%), καθώς  και της περαιτέρω εξομάλυνσης του Κόστους Πιστωτικού Κινδύνου.  

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν την Πέμπτη, παρά το παγκόσμιο ράλι που έχουν πυροδοτήσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν κάποια απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα.

Οι απώλειες στην Ευρώπη, αν και ομολογουμένως αρκετά μικρές, έρχονται σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, μετά το ράλι της Wall Street σε νέα επίπεδα ρεκόρ και τα κέρδη στις ασιατικές αγορές.

Ο κύριος καταλύτης ήταν η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια φέτος, πιθανότατα ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Κέρδη 211 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο – Αύξηση 89,9%

Ευρωπαϊκές αγορές: Λυγίζουν υπό το βάρος εταιρικών αποτελεσμάτων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News