Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στην άνοδο με τραπεζική ώθηση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στην άνοδο με τραπεζική ώθηση

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να κινείται πάνω από τις 1.480 μονάδες. Η αγορά ανακάμπτει μετά από δύο ήπιες πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 0,83%. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.480,68 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,6% με την αξία των συναλλαγών στα 13,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,3%. 

Ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει κατά 1,07% στις 1.295,46 μονάδες με την ΕΤΕ να σημειώνει άλμα 2,21%, την Alpha να ενισχύεται κατά 1,27%, ενώ με άνοδο 0,5% κινούνται Eurobank και Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas, των ΕΛΠΕ και της Quest Συμμετοχών.

Η χθεσινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI άφησε αμετάβλητη -όπως αναμενόταν- τη σύνθεση του MSCI Greece Standard. Ωστόσο, η Optima και το Ελ. Βενιζέλος εντάχθηκαν στον MSCI Small Cap. Σημειωτέον ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις αρχές Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι στον βασικό δείκτη παραμένουν 10 μετοχές και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και Τράπεζα Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, με μικρή άνοδο κινούνται οι κύριοι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το τεχνολογικό ράλι στη Wall Street λόγω της αισιοδοξίας ότι τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν θα υπονομεύσουν το σενάριο της νομισματικής χαλάρωσης. 

Οι µεταπασχαλινές συνεδριάσεις δεν πέρασαν αδιάφορα για το ελληνικό Χρηµατιστήριο, καθώς διαµορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήµερο ανόδου µετά τις παρατεταµένες αργίες, σχολιάζει ο Δηµήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηµατιστηριακής» στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής». Ως αποτέλεσµα, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε πάνω από τις 1.480 µονάδες και στοχεύει πλέον στην κίνησή του προς τις 1.500 µονάδες στο επόµενο διάστηµα. Ετσι, όπως προσθέτει, ο φετινός Μάιος έχει τις προϋποθέσεις να διαψεύσει όσους υιοθετούν την παλιά ρήση «Sell in May» (πουλήστε τον Μάιο).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News