Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδικά αναμένοντας τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ευρωαγορές: Ανοδικά αναμένοντας τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με μικρή άνοδο κινούνται οι κύριοι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το τεχνολογικό ράλι στη Wall Street λόγω της αισιοδοξίας ότι τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν θα υπονομεύσουν το σενάριο της νομισματικής χαλάρωσης. 

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,29% στις 523,16 μονάδες και ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κερδίζει 0,03%. Στους εγχώριους δείτες, ο γερμανικός DAX προσθέτει 0,21%, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,47% ενώ ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει οριακά κέρδη 0,05% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,39%.

Οι μετοχές της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro υποχωρούν άνω του 6% παρά την ανακοίνωση αύξησης 29% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου. Η γερμανική Commerzbank ανακοίνωσε επίσης καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση 29% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου και οι μετοχές της ενισχύονται άνω του 2%.

Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου στις ΗΠΑ θα δημοσιευθεί αργότερα την Τετάρτη και οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση 0,4% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση ή 3,4% σε ετήσια βάση.

Πάντως, την Τρίτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού του Απριλίου ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, αμβλύνοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, διατηρώντας πιθανότατα τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού κινήθηκαν ως επί το πλείστον υψηλότερα, ακολουθώντας τα κέρδη της Wall Street την Τρίτη που είδε τον δείκτη Nasdaq Composite να σημειώνει νέο ρεκόρ κλεισίματος παρά τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News