Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ήπια υποχώρηση καταγράφουν οι κύριοι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,07% στις 520,5 μονάδες, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει κατά 0,27%, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει μόλις 0,01% και ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,12%. Μικρή άνοδο κοντά στο 0,2% καταγράφουν ο ισπανικός IBEX-35 και ο ιταλικός FTSE MIB.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά την Παρασκευή, αλλά οι επενδυτές κινούνται με επιφύλαξη από χθες καθώς αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ για τον Απρίλιο αναμένεται αργότερα σήμερα, ενώ θα ακολουθήσει την Τετάρτη ο δείκτης τιμών καταναλωτή και οι επενδυτές θα αναζητήσουν οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές επιτέλους χαλαρώνουν μετά από μήνες ισχυρού πληθωρισμού που προκάλεσαν φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μην μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Στην Ευρώπη, τα οριστικά στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με το ετήσιο ποσοστό του Απριλίου να επιβεβαιώνεται σε μόλις 2,2%.

Λιγότερο εντυπωσιακά ήταν τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι μέση αύξηση στις αποδοχές, χωρίς τα μπόνους, παρέμεινε στο 6,0% τον Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός που οφείλεται στους μισθούς θα μπορούσε να εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για την Τράπεζα της Αγγλίας. 

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε επίσης στο 4,3% τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, ελαφρώς αυξημένη από το 4,2% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη περίοδο έως τον Φεβρουάριο.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Bayer ενισχύεται άνω του 2% μετά την ανακοίνωση του γερμανικού γίγαντα φαρμακευτικής και βιοτεχνολογίας για μείωση των προσαρμοσμένων κερδών κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η μετοχή της Vodafone σημειώνει άνοδο παρά την πτώση των λειτουργικών κερδών της κατά 75% στο 12μηνο έως τα τέλη Μαρτίου, καθώς ο γίγαντας της τηλεπικοινωνίας προχώρησε σε αναδιάρθωση στην Ευρώπη, πωλώντας τα ισπανικά και ιταλικά τμήματα, ενώ σχεδιάζει συγχώνευση με την Three στο Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News