Business & Finance Δευτέρα 13/05/2024, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση οι αποδόσεις, περιμένοντας τα νέα data στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση οι αποδόσεις, περιμένοντας τα νέα data στις ΗΠΑ

Χωρίς κατεύθυνση κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να αποφύγουν τις μεγάλες κινήσεις εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 

Οι επενδυτές περιμένουν τόσο τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού όσο και τις τιμές καταλωτή, όπως και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, τα οποία θα δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 2,49%. Ορισμένοι υποστηρίζουν  ότι μία περαιτέρω απόκλικση των πολιτικών μεταξύ ΕΚΤ και Fed θα μπορούσε να αποδυνάμωσει περαιτέρω το ευρώ και να πυροδοτήσει πληθωρισμό, αναγκάζοντας τελικά την ΕΚΤ συσφίγξει τη νομισματική πολιτική της. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να γινει πιο συγκρατημένη όταν θα αρχίσει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, εν μέσω ενδείξεων για πιέσεις στα στοιχεία για τους μισθούς. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων θα εξαρτηθούν από τις μισθολογικές πιέσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις της Fed θα επηρεάσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και κατά συνέπεια την παγκόσμια οικονομία. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 3,83% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 133 μονάδες βάσης από τις 120 πριν από τη δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων για έκδοση του νέου ιταλικού κρατικού ομολόγου σε μικροεπενδυτές. 

Η ζήτηση από την έκδοση εξαετούς ξεπέρασε τα 11 δισ.ευρώ, παρότι η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση είχε φθάσει την αξία των 18,3 δισ.ευρώ. 

Η ζήτηση από μικροεπενδυτές στηρίζει τις τιμές των κρατικών ομολόγων εδώ και μήνες, όμως οι αναλυτές θεωρούν ότι η έκβαση της τελευταίας δημοπρασίας δεν πρόκειται να επηρεάσει περαιτέρω τις αποδόσεις. 

Επίσης, το spread μεταξύ γερμανικών και ισπανικών 10ετώ παρέμεινε στάσιμο στις 78,3 μονάδες βάσης, αφότου οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας κέρδισαν την πρώτη θέση στις τοπικές εκλογές της Καταλονίας, έκβαση που επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στις φιλοδοξίες περί ανεξαρτησίας της περιοχής. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 3,52% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε και πάλι στο 3,04%, χωρίς να ξεφεύγουν από το πρόσφατο πλαίσιο διακύμανσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 33 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News