Business & Finance Δευτέρα 13/05/2024, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Yποτονικό κλίμα με το βλέμμα στα στοιχεία στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Yποτονικό κλίμα με το βλέμμα στα στοιχεία στις ΗΠΑ

Υποτονικό παρέμεινε στη σημερινή συνεδρίαση το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα νέα οικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές του ράλι των αμερικανικών μετοχών.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή, 520,60 μονάδες, χωρίς να απομακρυνθεί ωστόσο και από τα ιστοριακά υψηλά του. Η αυτοκινητοβιομηχανία καθοδήγησε την άνοδο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Αντίθετα, ο αμυντικός κλάδος παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 1,2%. 

Ο δείκτης άγγιξε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα τέλη Ιανουαρίου, της τάξης του 3%, χάρη στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα. Ο STOXX 600 ξαναβρήκε τη δυναμική του το Μάιο, αφότου οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αβεβαιότητα ως προς τη νομισματική πολιτική διέκοψαν την ανοδική του πορεία τον Απρίλιο.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX έχασε 0,18% στις 18.738 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχώρησε κατά 0,12% στις 8.209 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 8.414 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,42% και στην Ισπανία ο IBEX κατέγραψε κέρδη 0,42%. 

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού στις ΗΠΑ, που ανακοινώνονται σήμερα Τρίτη και Τετάρτη και τα οποία θα δώσουν τον τόνο για τις επόμενες κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Novo Nordisk καθοδήγησε την άνοδο με κέρδη 3%. 

Επίσης, η AP Moeller-Maersk σημείωσε κέρδη 7% μετά την άνοδο των ναύλων εν μέσω του μεγαλύτερου όγκου εμπορείου και της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News