Business & Finance Δευτέρα 13/05/2024, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διορθωτική κίνηση περιορισμένου τζίρου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διορθωτική κίνηση περιορισμένου τζίρου

Σε λελογισμένο profit taking προχώρησαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εξασφαλίζοντας βραχυπρόθεσμα κέρδη από την ισχυρή άνοδο της περασμένης εβδομάδας με σαφώς περιορισμένο τζίρο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σε μια ημέρα που οι ευρωαγορές κινούνται ήπια πτωτικά, ενώ η Wall Street κινείται με συγκρατημένη άνοδο εν αναμονή της ανακοίνωση μακροοικονομικών στοιχείων που θα καθορίσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής.  

Η αγορά διόρθωσε μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε συνολικά κέρδη 2,46%, με καταγραφή νέων υψηλών 13 ετών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.476,12 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,54%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.471,01 μονάδες (-0,88%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 120,59 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.014.767 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,51%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,46% στις 1.284,79 μονάδες με τη μετοχή της Alpha Bank να κλείνει με απώλειες 1,95% στα 1,612 ευρώ, τη Eurobank στο -0,14% και τα 2,076 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,37% και τα 8,07 ευρώ. Κέρδη 0,26% κατέγραψε μόνο η Πειραιώς στα 3,87 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+5,24%), της Ελλάκτωρ (+2,60%), των ΕΛΠΕ (+2,14%) και της Aegean Airlines (+1,06%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-2,59%), του ΟΤΕ (-2,36%), της Alpha Bank (-1,95%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,54%). 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 5.781.465 και 5.052.115 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 11,96 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 11,03 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, 62 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.

Η αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει της αυριανής αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI, ο οποίος αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil. Επίσης, αύριο πρόκειται να ανακοινωθούν τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ομίλου ΟΤΕ. Πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται σίγουροι για την κατάκτηση και των 1.500 μονάδων εντός των προσεχών εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, ήπια πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, , ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία είναι πιθανό να δώσουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με την επόμενη κίνηση της Fed. Μια μεγάλη γκάμα δεδομένων που πρόκειται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, όπως τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, αναμένεται να «τεστάρουν» το πρωτοφανές ράλι του STOXX 600.

Πάντως, η Morgan Stanley αναμένει ένα νέο ράλι, το οποίο μάλιστα θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που σημειώθηκε στα τέλη του 2023, για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο τιμόνι της ανοδικής κίνησης θα βρεθούν οι μετοχές που επηρεάζονται από τις αποδόσεις των ομολόγων, εκτιμούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου. Και βλέπουν σαν καταλύτη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley έχουν εντοπίσει ομοιότητες στη σημερινή περίοδο με τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 1995, οι ευρωπαϊκές μετοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παρουσίασαν ισχυρές υπερ-αποδόσεις την περίοδο γύρω από τη στροφή της Fed και μετά έχασαν αυτές τις αποδόσεις καθώς οι προσδοκίες της αγοράς γύρω από τις μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ άλλαξαν, κάτι που έχει συμβεί και φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Έρχεται νέο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στροφή της UBS: Προτιμά την Ευρώπη έναντι της Wall Street

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας για τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News