Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ

Ομόλογα: Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed. 

Οι συναλλασσόμενοι θέλουν να δουν περαιτέρω πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2% για να πεισθούν ότι πράγματι η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια φέτος. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε σε υψηλό εβδομάδας, στο 2,52%, ενώ στη διετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97%, επίσης σε υψηλό εβδομάδας. 

«Η διάθεση ανάληψης ρίσκου αυξάνεται ξανά με αξιοσημείωτη στροφή των επενδυτών σε ομόλογα, μετοχές και εμπορεύματα», ανέφερε ο Φλόριαν Λέλπο της Lombard Odier Asset Management.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση στην ιταλική 10ετία ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 3,85% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 113 μονάδες βάσης. 

Η ζήτηση για νέο ιταλικό κρατικό ομόλογο εξαετούς διάρκειας ξεπέρασε τα 11 δισ.ευρώ, παρότι η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση είχε ανέλθει πάνω από τα 18 δισ.ευρώ. Η υψηλή ζήτηση από τους μικροεπενδυτές έχει προσφέρει στήριξη στις τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες, με τους επενδυτές να διερωτώνται εάν τώρα αρχίζει η στήριξη αυτή να φθίνει. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς δεν σημείωσε αξιοσημείωτη μεταβολή, διαμορφώθηκε στο 3,53% με το spread στις 101 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,05%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος στα 119 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News