Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νέο ρεκόρ για τον STOXX 600 – Κέρδη 3% στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νέο ρεκόρ για τον STOXX 600 – Κέρδη 3% στην εβδομάδα

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε και σήμερα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, καταγράφοντας ταυτόχρονα και τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς επανήλθε η τάση ανάληψης ρίσκου εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα κάνει κίνηση μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,7% με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι να τερματίζουν τη συνεδρίαση επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται ότι επαναλαμβάνουν το ράλι με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, με τον STOXX 600 να παρουσιάζει σε εβδομαδιαία βάση άνοδο 3%. 

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής ετοιμάζονται για επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2%. 

Μετά τον Ιούνιο, το μονοπάτι της νομισματικής πολιτικής παραμένει αβέβαιο, αναφέρει ο αναλυτής της ING Research Κάρστεν Μπρζέσκι. 

Την άνοδο καθοδήγησε ο κλάδος κοινής ωφελείας με άνοδο 1,4%, με την ιταλική Eni να ενισχύεται 3,8% μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη από τις βασικές δραστηριότητές της. Η εταιρεία κοινής ωφελείας της Πορτογαλίας EDP ενισχύθηκε επίσης 3,9% στα καλύτερα του αναμενονένου αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. 

Κέρδη 1,5% προσέθεσε και ο κλάδος λιανεμπορίου, με την Zalando να ενισχύεται 3,3%, καθώς αναλυτές της Berenberg αναθεώρησαν την επενδυτική αξιολόγηση του ομίλου σε αγορά από διακράτηση. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News