Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 11:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδικά με την ελπίδα της νομισματικής χαλάρωσης

Ευρωαγορές: Ανοδικά με την ελπίδα της νομισματικής χαλάρωσης

Σε υψηλότερα επίπεδα εκτινάσσονται οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, χάρη στις εταιρείες ενέργειας και εξόρυξης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,55% και οδεύει προς κέρδη κατά 2,8% σε εβδομαδιαία βάση. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,56% στις 18.792 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,5% στις 8.228 μονάδες και ο βρετανικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,5% στις 8.423 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται στο +0,69%. 

Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών, με άνοδο 1,4%, είναι οι πλέον ενισχυμένες, ακολουθώντας την πορεία των τιμών των μετάλλων, ενώ οι ενεργειακές μετοχές κατέγραψαν κέρδη 1,1%, συμβαδίζοντας με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Οι αγορές έλαβαν νέα ώθηση την Πέμπτη από τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, γεγονός που στηρίζει το σενάριο της έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων από τη Fed. Η αύξηση των εταιρικών κερδών και έστω μια μικρή μείωση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος θα μπορούσαν να ωθήσουν τις μετοχές σε νέα ρεκόρ, δήλωσε ο Daniel Yoo, επικεφαλής της παγκόσμιας κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Yuanta Securities Korea. «Υπάρχει περιθώριο αρκετής ανόδου για τις μεγάλες μετοχές της Big Tech καθώς και για τον S&P 500».

Παράλληλα, ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η βρετανική οικονομία βγήκε από την ύφεση, καθώς το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ανάπτυξη 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ έδωσε «σήμα» έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων με τις αγορές να την τοποθετούν τον ερχόμενο Αύγουστο.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News