Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ ο STOXX 600 με στήριγμα από βιομηχανία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ ο STOXX 600 με στήριγμα από βιομηχανία

Kοντά στο ιστορικό υψηλό του έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, χάρη στην άνοδο των μετοχών της βαριάς βιομηχανίας. Ωστόσο, η μετοχή της ισπανικής τράπεζας BBVA άγγιξε χαμηλό διμήνου μετά την ανακοίνωση της επιθετικής προσφοράς της για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριάς της Sabadell. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατάφερε να αντιστρέψει τις αρχικές του απώλειες και να κλείσει με άνοδο 0,2%, ενώ ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 1%. 

Οι μετοχές της βαριάς βιομηχανίας, όπως Siemens, ABB και Schneider Electric ενισχύθηκαν από 1% έκαστος συμβάλοντας σημαντικά στα κέρδη του δείκτη. 

Ο STOXX 600 άρχισε το Μάιο σε θετικό τόνο, αφού πήρε μία ανάσα από τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά τον Απρίλιο, χάρη στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τις ενδείξεις της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. 

«Η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει τον κύκλο χαλάρωσης τον Ιούνιο αποτελεί τη βασική κατευθυντήρια δύναμη για τις μετοχές», ανέφερε η Φιόνα Σινκότα, αναλύτρια της City Index. 

Ωστόσο, η μετοχή της Sabadell ενισχύθηκε 3,1% από τη στιγμή που η BBVA υπέβαλε επιθετική προσφορά εξαγοράς ύψους 12,23 δισ.ευρώ απευθείας στους μετόχους, παρότι το διοικητικό συμβούλιο της μικρότερες τράπεζες έχει ήδη απορρίψει την πρόταση.  

Με τη μετοχή της BBVA να υποχωρεί περίπου 7%, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη απώλεσε περίπου 1% της αξίας του, μένοντας πίσω απο τις υπόλοιπες βασικές χρηματιστηριακές αγορές. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου υποχώρησε για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση κατά 0,8%, με τη μετοχή της Mercedes-Benz να καταγράφει απώλειες 5,8%. Τα κορυφαία στελέχη τόσο της BMW όσο και της VW προειδοποίησαν κατά της επιβολής δασμών απο την ΕΕ στις εισαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας.

Πτωτικά κινήθηκαν η Allianz και η HSBC με απώλειες 3,7% και 1,8% αντίστοιχα. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News