Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων – Πιέσεις από ΗΠΑ

Ομόλογα: Περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων – Πιέσεις από ΗΠΑ

Άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση παρουσίασαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, παρασυρόμενες από την αντίστοιχη κίνηση των αμερικανικών, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα.  

Ωστόσο, το σήμα της Τράπεζας της Αγγλίας για μείωση των επιτοκίων άμεσα, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Ιουνίου, συγκράτησε την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισαν σε αναλογία επτά προς δύο τη διατήρηση των επιτοκίων στο σημερινό επίπεδο του 5,25%, με τον διοικητή Άντριου Μπέιλι να λέει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

«Πρόκειται για μία πολύ πιο ήπια συνεδρίαση (dovish) απ΄ότι αναμενόταν, ανοίγοντας την πόρτα για μείωση πιθανόν στην επόμενη συνεδρίαση στις 20 Ιουνίου», ανέφερε ο Τζέιμς Λίντς, διαχειριστής επενδύσεων της Aegon Asset Management. 

Στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στάσιμη, ενώ στη διετία υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,27%. Οι αγορές δίδουν πιθανότητα μικρότερη από 50% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη Βρετανία τον Ιούνιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο 2,50%, αφού όμως έως και τη συνεδρίαση της Τετάρτης υποχωρούσε επί τέσσερις συναπτές συνεδριάσεις. 

«Δεν πιστεύω ότι το σημερινό sell off συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός. Κατά τη γνώμη μου μοιάζει περισσότερο με διόρθωση, μετά το ισχυρό ράλι των τιμών στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση Απριλίου στις ΗΠΑ», αναφέρει ο Εμανουήλ Καριμάλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

Aπό την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,84% με το spread έναντι των γερμανικών στις 135,5 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε στο 3,54% με το spread στις 103 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, στο 3,04%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News